maandag, mei 11, 2009

Mensen met donkere huid gevoeliger voor nicotineverslaving

AMSTERDAM - Hoe meer donker pigment mensen in hun huid hebben, hoe gemakkelijker ze verslaafd raken aan nicotine. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers vastgesteld.
De onderzoekers van Pennsylvania State University ondervroegen 150 Afro-Amerikaanse rokers over hun rookgewoontes.
Zo moesten de proefpersonen aangeven hoeveel sigaretten ze per dag rookten en in hoeverre ze afhankelijk waren van nicotine om goed te functioneren.
Verder registreerden de wetenschappers de hoeveelheid nicotine die zich had opgehoopt in het lichaam van de ondervraagden.
De onderzoeksresultaten suggereren dat nicotine gemiddeld veel langzamer wordt afgebroken in celweefsel dat donker pigment bevat. Dat meldt de Amerikaanse nieuwssite ScienceDaily.
Ook ontdekten de wetenschappers dat mensen met een donkerdere huid gemiddeld meer sigaretten roken en afhankelijker zijn van nicotine.
Zelfs het aantal uren dat mensen in de zon doorbrengen zou hun verslavingsgevoeligheid verhogen, omdat er als gevolg van het zonnebaden meer pigment wordt aangemaakt.
“We hebben vastgesteld dat de concentratie van donker pigment direct gerelateerd is aan het aantal sigaretten dat dagelijks wordt gerookt”, verklaart hoofdonderzoeker Gary King.
“Een van de grote vragen die we willen beantwoorden, is: waarom slagen Afro-Amerikaanse mensen er minder makkelijk in om te stoppen met roken dan blanke mensen?", aldus King. "Dit onderzoek kan die vraag mogelijk definitief beantwoorden. Het verslavingsproces zou voor mensen met een donkere huid wel eens heftiger kunnen zijn en langer kunnen duren.”
(Bron)

Het is dan maar goed dat ik zo'n wit vel heb...

Geen opmerkingen: