maandag, juni 08, 2009

Discriminatie op internet vooral tegen moslims

AMSTERDAM - Meer dan de helft van het aantal gemelde discriminerende uitingen op internet was vorig jaar gericht tegen moslims, Marokkanen en Turken.
Dat stelt het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) in zijn jaarverslag, dat maandag is gepubliceerd. In totaal kwamen er 899 meldingen bij de organisatie binnen.
''Met name nieuwsberichten waarin etniciteit of afkomst genoemd werden, ontlokten strafbare uitingen in de reacties'', concludeert het MDI.
Ook blijft antisemitisme (racisme gericht tegen Joden) volgens de organisatie een probleem.
Vroeger waren extreemrechtse sites daar met name verantwoordelijk voor, maar nu worden dit soort uitingen vaak gevonden op normale interactieve pagina's.
Het percentage uitlatingen dat na een verzoek van het MDI is verwijderd, is vorig jaar licht gestegen naar 92 procent. De organisatie zegt dat ze er steeds beter in slaagt om strafbare uitingen op internet verwijderd te krijgen.
Toch spoort het MDI ook eigenaren van websites aan om zelf actief te zijn in het verwijderen van discriminerende teksten.
In 2008 zijn vier zaken waarin het MDI aangifte deed voor de rechter gebracht.
Dat leidde driemaal tot een veroordeling en een keer tot een vrijspraak. Het Openbaar Ministerie is tegen die vrijspraak in hoger beroep gegaan.
(Bron)

Sommige mensen die zulke uitspraken doen, diskwalificeren zich gelukkig bij voorbaat: bij èlk nieuwsbericht dat een beetje somber is, zetten ze een reactie dat het aan hunnie ligt die geen goed nederlans kenne en niet intergreere, die islamietjes.
Overigens valt me wel op dat op 'gewone' nieuwssites met reactiemogelijkheden de stem van de Tegenpartij het wel erg goed doet, maar dat de laatste tijd mensen er door medereageerders op aangesproken worden als ze vreemde verbanden leggen of alleen maar reageren om te kunnen uithalen tegen welke bevolkingsgroep dan ook.
Uiteraard worden die mensen dan wel afgebrand - als jij zegt dat iemand zich best wat genuanceerder mag uitlaten, krijst zo'n 'Wilders is de Verlosser'-figuur prompt: 'En dan voeren hun de sharia in!'

Geen opmerkingen: