donderdag, juli 30, 2009

'Gay Pride schetst verkeerd beeld'

AMSTERDAM - Circa 65 procent van de jongeren vindt dat mensen door de botenparade van de Gay Pride een verkeerd beeld van homo's krijgen.
Onder homoseksuele jongeren (69 procent) is dat percentage hoger dan onder hun heteroseksuele leeftijdsgenoten (63 procent).
Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerde enquête van het jongerenpanel van het tv-programma EenVandaag. In totaal deden tweeduizend jongeren aan het onderzoek mee: 1600 hetero's en vierhonderd homo's.
De Canal Parade vaart zaterdag weer door de grachten van Amsterdam. Doorgaans zijn veel deelnemers schaars of extravagant gekleed.
Bijna 33 procent van alle jongeren zegt de botenparade zelfs een genante vertoning te vinden. Een kleine 54 procent is het hier niet mee eens. De rest weet het niet.
Uit de enquête blijkt ook dat ruim 38 procent wel vindt dat de botenparade goed is voor de homo-emancipatie. Circa 24 procent stelt dat het evenement daar juist slecht voor is.
Bijna 65 procent van de jongeren vindt het goed dat er politici meevaren tijdens de Canal Parade. Circa 25 procent is het daar niet mee eens.
Verder zou een grote meerderheid (85 procent) het geen probleem vinden om een homoseksuele baas of leraar te hebben.
Bijna driekwart (74 procent) zou het niet erg vinden als de beste vriend of vriendin uit de kast zou komen.
Volgens GayPride-organisator ProGay geeft het onderzoek precies het probleem van homoseksualiteit in de maatschappij weer: homoseksualiteit is oké, zolang het maar niet te zichtbaar 'homoseksueel' wordt.
Voorzitter Frank van Dalen is niet verbaasd dat vooral homojongeren bang zijn dat er door de parade een verkeerd beeld van homo's ontstaat.
''Jongeren zijn immers bezig met hun 'coming out' en keer op keer moeten ze zich afvragen hoe de buitenwereld reageert op het feit dat ze homo of lesbisch zijn. Zolang de maatschappij homoseksualiteit niet volledig accepteert, zal deze angst die hoort bij de 'coming out', niet verdwijnen.''
Volgens Van Dalen maakt de botenparade homoseksualiteit in al haar verschijningsvormen zichtbaar.
Hij vindt het dan ook goed om te horen dat een meerderheid van de jongeren de botenparade als een positieve impuls voor de homo-emancipatie ziet en niet als iets slechts. ''Want dat is precies waar de Amsterdam Gay Pride over gaat.''
(Bron)

De boterberg is teruggevonden! Op de hoofden van de onderzoekers bij EenVandaag!
De botenparade geeft net zo'n beeld van homo's als koninginnedag van Nederlanders en voetbalpubliek van hetero's: een selecte groep die uit zijn/haar dak gaat. En als die onderzoekers en onderzochten dat niet begrijpen, dan is dat angstaanjagend.

Geen opmerkingen: