maandag, juli 27, 2009

IJskoffie bevat net zoveel calorieën als warme maaltijd

AMSTERDAM - Sommige ijskoffies bevatten net zoveel calorieën als een warme maaltijd. Onderzoek wijst uit dat de grootste boosdoener 561 calorieën bevat.
Andere variaties bevatten meer dan 450 calorieën en de meerderheid had er meer dan 200. Het World Cancer Research Fund (WCRF) waarschuwde hier maandag voor in Engelse media.
Het is vooral de combinatie van suiker, volle melk en room die de koude koffie bovenaan de calorieënlijst doet belanden.
Het onderzoeksfonds ontdekte dat de grote versie van de Dark Berry Mocha Frappuchino van het Amerikaanse koffieconcern Starbucks 561 calorieën bevatte – meer dan een kwart van de dagelijkse energiebehoefte van een vrouw.
Zonder de slagroom telt het nog maar 457 calorieën. De kleinste versie zonder slagroom bevat 288 calorieën.
Het Nederlandse Wereld Kanker Onderzoek Fonds, dat deel uitmaakt van het internationale World Cancer Research Fund, adviseert iedereen te streven naar een slank postuur, maar ondergewicht te voorkomen.
Onderzoek wijst uit dat overtollig lichaamsvet het risico op kanker aanzienlijk verhoogt. De rol van dit lichaamsvet bij het ontstaan van kanker is zó groot dat gezegd kan worden dat, na niet roken, het behouden van een gezond gewicht het beste middel is om de kans op kanker te verkleinen.
Een gezond gewicht is een BMI tussen de 18,5 en 25. Hoe lager de BMI is binnen deze grenzen van een gezond gewicht, hoe lager ook de kans op kanker.
Wetenschappers schatten in dat de kans op darmkanker 15 procent hoger is bij een BMI van 25 dan bij een BMI van 18,5.
De recente groei van het aantal mensen met overgewicht in Nederland is dan ook zorgelijk. Momenteel kampt kampt 40 procent van de volwassen en 12 procent van de jongeren tussen de 2 en 19 jaar in Nederland met overgewicht (een BMI tussen de 25 en 30).
11,5 procent van de volwassenen en 3 procent van de jongeren heeft zelfs ernstig overgewicht (obesitas, BMI hoger dan 30).
Bron)

2 opmerkingen:

Chipo zei

we hebben voldoende ingedramd dat rokers kanker veroorzaken, nu de dikkerds. Wat zou daarna komen? Doodziek word ik ervan, maar ja ik ben dan ook een dikkerd en streef niet en weiger ook te streven naar een slank postuur. Ik heb al ooit een kat gehad die YoYo heette en meer yoyo wens ik namelijk niet in mijn bestaan.

Hippo zei

Lekker langs je dikke rug laten afglijden - stress is ook ongezond!
(Ik heb makkelijk praten, ik vind ijskoffie goor ;-))