woensdag, oktober 28, 2009

Meningsverschil over gratis schoolboeken

DEN HAAG/ALMERE - Scholen voor voortgezet onderwijs ontduiken de regels voor de gratis schoolboeken. Dat stelt de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO), die woensdag aanbevelingen over de kwestie doet bij staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van Onderwijs.
Maar Van Bijsterveldt is juist ''erg tevreden'' over het verloop van de verstrekking van de gratis schoolboeken.
Volgens de VOO moeten ouders vaak vooraf een borg betalen of krijgen zij een rekening voor het verzenden van het boekenpakket opgestuurd, terwijl dat allemaal tegen de regels is.
De vereniging opende in september een meldpunt voor misstanden rond de gratis schoolboeken op internet en ontving daarop 195 klachten in twee weken tijd.
Zo blijkt dat gezinnen met een minimuminkomen in sommige gevallen duurder uit zijn, nu de schoolboeken zogenaamd gratis zijn geworden. Vroeger kregen zij namelijk een tegemoetkoming in de kosten van het studiemateriaal, maar nu dat gratis zou moeten zijn is die bijdrage afgeschaft.
Als scholen toch kosten berekenen, kost dat de minima geld, aldus de VOO. De vereniging wil dat scholen die borg verplicht stellen of die rekeningen sturen, daar een boete voor krijgen.
Van Bijsterveldt zegt in een reactie dat 195 klachten op bijna een miljoen leerlingen een goed resultaat is. ''Uiteraard moeten scholen alle klachten serieus nemen. Op een aantal punten kan de betrokkenheid van de ouders bij de kosten die scholen in rekening brengen, verbeterd worden. Daar blijf ik ook de komende tijd aandacht aan besteden'', zo laat zij weten.
Scholen mogen volgens de staatssecretaris om een borg vragen, maar alleen als de oudergeleding van de medezeggenschapsraad van de school daarmee vooraf heeft ingestemd. Dat is niet in alle gevallen gebeurd.
De VOO benadrukt dat de borg vrijwillig is en dat ouders er ook voor kunnen kiezen om eventuele schade aan boeken achteraf te voldoen. Scholen mogen leerlingen geen boeken weigeren omdat de borg niet is voldaan, zo vindt ook Van Bijsterveldt.
De VOO heeft de grootste schoolboekhandelaren van het land gewaarschuwd geen aanmaningen meer te sturen voor dergelijke rekeningen noch deurwaarders in te schakelen, zegt directeur Rob Limper.
Volgens Limper hebben dergelijke acties geen enkele rechtsgrond, aangezien de schoolboeken echt gratis zouden moeten zijn. De VOO wil namens ouders naar de rechter stappen.
(Bron)

Geen opmerkingen: