woensdag, oktober 28, 2009

Vrijspraak voor stroomstoring in ziekenhuis

ZWOLLE - De man die op Koninginnedag een langdurige stroomstoring veroorzaakte in het Zwolse Sophia-ziekenhuis, dat deel uitmaakt van de Isala-klinieken, is dinsdag vrijgesproken.
De man was ontoerekeningsvatbaar tijdens het plegen van zijn daad, oordeelde de rechtbank in Zwolle.
De 35-jarige Jan H. verkeerde in een psychose toen hij de kelderruimte van het ziekenhuis binnenstapte.
''Hij dacht in het computerspel Silent Hill te leven waarbij hij met het omzetten van knoppen en hendels meende een puzzel op te lossen waarmee hij een tandenborstel kon winnen'', aldus de voorzitter van de rechtbank.
Ieder inzicht in zijn gedragingen was afwezig, waardoor van opzet geen sprake kon zijn.
Op het moment dat Jan H. de stroom uitschakelde, verwachtte het Zwolse ziekenhuis gewonden van de aanslag in Apeldoorn. De officier van justitie had een jaar opname in een psychiatrisch ziekenhuis geëist.
De man pleegde zijn daad tijdens een pauze in de naast het ziekenhuis gelegen instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Tijdens de stroomstoring, die ongeveer 45 minuten duurde, waren onder meer de intensive care en de afdeling voor pasgeboren baby's stilgelegd.
Verder kwamen diverse liften stil te staan, waardoor mensen vast kwamen te zitten. Het ziekenhuispersoneel moest patiënten op de getroffen afdelingen handmatig beademen.
Nadat H. het brandalarm had aangezet, vonden medewerkers van het ziekenhuis hem. Hij verkeerde in verwarde toestand.
(Bron)

Geen opmerkingen: