woensdag, oktober 28, 2009

'Voor mug ruikt mens net als vogel'

AMSTERDAM – Muggen worden aangetrokken door een geurstof, die zowel door mensen als vogels wordt geproduceerd. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers vastgesteld.
De onderzoekers van de universiteit van Californië analyseerden de chemische samenstelling van de lichaamsgeur van 16 mensen met verschillende etnische achtergronden.
Ook brachten ze de geur in kaart van verschillende soorten kippen en vogels, omdat die dieren ook vaak worden gestoken door muggen.
Uit het onderzoek kwam naar voren dat mensen en vogels een zelfde soort geurbestanddeel aanmaken met de naam nonanal, zo meldt nieuwswebsite Science Magazine.
Nonanal blijkt extreem aantrekkelijk te zijn voor de zuidelijke huismug. Toen de wetenschappers de stof toevoegden aan muggenvallen, vingen ze maar liefst 50 procent meer van de muggen met de apparaten.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.
De aantrekkingskracht van de geurstof op muggen verklaart waarschijnlijk waarom het West-Nijlvirus zo snel is overgeslagen van vogels op mensen.
Zuidelijke huismuggen die zowel vogels als mensen steken, zorgen namelijk voor de overdracht van het virus.
De ontdekking van het voor muggen aanlokkelijke bestanddeel in de lichaamsgeur van mensen kan volgens de wetenschappers ook leiden tot betere bestrijdingsmiddelen tegen de insecten.
(Bron)

Geen opmerkingen: