Prehistorische 'eenhoornvlieg' met vijf ogen ontdekt
AMSTERDAM – Amerikaanse wetenschappers hebben in de jungle van Myanmar een 100 miljoen jaar oud fossiel ontdekt van een prehistorische vlieg met vijf ogen en een hoorn op zijn kop.
De onderzoekers van Oregon State University stuitten op het bizarre insect in een mijn in de Hukawng-vallei in Myanmar.
Het lichaam van de vlieg bleek perfect bewaard te zijn gebleven in barnsteen, het versteende hars van naaldbomen. Het dier is vermoedelijk 97 tot 110 miljoen jaar oud.
Vooral het uiterlijk van het insect is opmerkelijk. De vlieg heeft een vreemde hoorn op kop, waarop – naast zijn gewone ogen - nog drie extra ogen zitten.
Details over de vondst van het fossiel zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Cretaceous Research.
De hoorn met de ogen kan volgens de onderzoekers worden beschouwd als een evolutionair beschermingsmechanisme, waarmee het dier zijn vijanden vanuit alle hoeken kon zien aankomen.
Het uiterlijk van de vlieg heeft echter geen vervolg gekregen in de evolutie.
“Er is nog nooit een ander insect ontdekt met een hoorn zoals deze”, zo verklaart hoofdonderzoeker George Poinar op Discovery News. “En er is al helemaal nooit een dier ontdekt met een hoorn waarop ogen zitten.”
Naast de hoorn met ogen vertoont het lichaam van de ‘eenhoornvlieg’ nog meer vreemde kenmerken. Zijn poten zijn bijvoorbeeld buitengewoon lang, maar zijn kaken zijn extreem klein.
De wetenschappers vermoeden dat het insect de poten gebruikte om over grote bloemen te klauteren. Met zijn kaken zou de vlieg minuscule stukjes voedsel hebben gekauwd.
“Het was waarschijnlijk een klein, tam diertje dat zich voedde met stuifmeel en nectar”, zo verklaart Poinar.
"Eigenlijk was alleen zijn uiterlijk bizar. Een van de onderzoekers noemde het een monster. Ik zit er zelf aan te denken om een masker voor Halloween te maken dat is geïnspireerd op deze vlieg”, aldus de onderzoeker.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten