zondag, februari 21, 2010

Elke maand 7 nieuwe paddenstoelen gevonden

WAGENINGEN - Mycologen, ofwel paddenstoeldeskundigen, hebben in de afgelopen 14 jaar elke maand gemiddeld zeven nieuwe paddenstoelsoorten in Nederland ontdekt. Het gaat vaak om heel kleine zwammetjes, die alleen met een vergrootglas te zien zijn.
Dat meldt woordvoerder Menno Boomsluiter van de Nederlandse Mycologische Vereniging.
Volgens Boomsluiter is het opduiken van steeds nieuwe paddenstoelsoorten een illustratie voor de constante verandering van het milieu. Of de opwarming van de aarde er ook mee te maken heeft, is nog niet wetenschappelijk vastgesteld.
De mycologen hebben volgens Boomsluiter ongeveer twintig nieuwe soorten plaatjeszwammen ontdekt, paddenstoelen met een steel en een hoed. Voorbeelden daarvan zijn de cantharel Cantharellus melaoxeros en de mestpaddenstoel Psathyrella berolinensis.
Veel vaker zijn zogenoemde ascomyceten gevonden, zwammetjes die maar op één soort plant of boom voorkomen en die niet zelden van dood materiaal leven.
Zo is kortgeleden de Amicodisco virella aangetroffen, een voor heel Europa uiterst zeldzame paddenstoel.
Het zwammetje heeft nog geen Nederlandse naam. Voorgesteld is om hem Grootsporig vriendenschijfje te gaan noemen. Elke nieuwe soort krijgt een nummer in het Grote Paddenstoelenbestand, aldus Boomsluiter.
Zo heeft de bekende rood-met-wittestippenpaddenstoel, de vliegenzwam, nummer 003110.
(Bron)

Geen opmerkingen: