donderdag, februari 25, 2010

Woede over stakingsbrekers bij schoonmaak NS

UTRECHT - PvdA en SP hebben woedend gereageerd op de mogelijke inzet van stakingsbrekers door de Nederlandse Spoorwegen (NS) bij de acties van schoonmakers.
Tweede Kamerlid Sadet Karabulut van de SP en haar PvdA-collega Hans Spekman willen opheldering van de demissionaire ministers Camiel Eurlings (Verkeer) en Piet Hein Donner (Sociale Zaken).
Bestuurder Ron Meyer van FNV Bondgenoten heeft al gedreigd juridische stappen te ondernemen tegen de NS, omdat het breken van een staking door het inzetten van ander personeel niet mag.
PvdA'er Spekman noemt de inzet van ander personeel om de treinen schoon te houden tijdens de acties, ''echt heel fout''.
''Het hoort zeker niet bij een bedrijf, waar de overheid een hele dikke vinger in de pap heeft.'' Karabulut stelt dat ''de NS als semipubliek bedrijf'' niet het slechte voorbeeld mag geven.
Bij de PvdA en SP is ook de mededeling van de NS dat ze geen partij is in het cao-conflict in de schoonmaak, verkeerd gevallen. Opdrachtgevers van schoonmaakbedrijven zouden wel degelijk een verantwoordelijkheid hebben.
In de ogen van Spekman en Karabulut willen de opdrachtgevers alleen een zo laag mogelijk prijs betalen en werken ze zo mee aan ''een race naar de bodem'' op het gebied van loon en arbeidsomstandigheden.
De Tweede Kamer heeft vorige week nog een rondetafelgesprek gevoerd met de schoonmaakbranche, vakbonden en opdrachtgevers wegens signalen over misstanden in de sector.
Volgens Spekman lijkt de wijze van aanbesteding van schoonmaakklussen vooral prijsconcurrentie in de hand te werken, waardoor de arbeidsomstandigheden in het geding komen.
De PvdA en SP maken zich zorgen over de veiligheid, omdat schoonmakers in steeds kortere tijd meer moeten doen.
Spekman: ''Daar is de NS ook verantwoordelijk voor, want mensen hebben soms maar een paar minuten om een trein in en uit te gaan en schoon te maken.'' Karabulut zei tevens dat schoonmakers bepaalde diploma's moeten hebben om op het spoor te kunnen werken en meent dat dit niet altijd het geval is.
(Bron)

Ik kan me wel voorstellen dat de NS de treinen toch schoon willen hebben. Maar ik kan me nog beter voorstellen dat de schoonmakers fatsoenlijk betaald willen worden.

Geen opmerkingen: