dinsdag, april 06, 2010

Afrikaanse insecten uit dinosaurustijdperk ontdekt

AMSTERDAM – Een internationaal team van wetenschappers heeft mieren, wespen en spinnen uit het dinosaurustijdperk ontdekt in barnsteen uit Ethiopië.
Het is voor het eerst dat er fossielen zijn aangetroffen in barnsteen uit Afrika. De insecten zijn ongeveer 95 miljoen jaar geleden verstrikt geraakt in de versteende boomhars.
Het gaat om mieren, wespen, spinnen en andere kleine organismen die vrijwel perfect bewaard zijn gebleven.
De gefossiliseerde insecten kunnen bijna allemaal worden beschouwd als de oudste exemplaren van hun soort.
Het barnsteen werd aangetroffen in de buurt van de stad Alem Ketema in Ethiopië. De bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.
“Op het eerste gezicht zien de insecten en spinnen in het barnsteen er ongeveer hetzelfde uit als hun nog levende familieleden”, verklaart onderzoeker Vincent Perrichot van de Universiteit van Kansas op Discovery News. “Maar na een grondig onderzoek bleek dat ze qua vorm weldegelijk zijn te onderscheiden van hun moderne soortgenoten.”
Een van de meest opvallende fossielen in het barnsteen is het lichaam van een mier. De ontdekking suggereert voor het eerst dat mieren oorspronkelijk uit het gebied komen dat nu Afrika heet.
Verder werden er voorouders van moderne spinnen in de barnsteen ontdekt. Ook troffen de wetenschappers sporen van bloemplanten aan.
(Bron)

Geen opmerkingen: