Europese satelliet meet smeltend ijs op aarde
BAJKONOER - De Europese ruimtevaartorganisatie ESA lanceert donderdag een nieuwe satelliet, de CryoSat-2. Deze satelliet meet smeltend ijs op aarde. De zeespiegel stijgt door het smeltende water en landen als de Malediven kunnen hierdoor onbewoonbaar worden.
De Europese sonde meet minstens drie jaar lang het landijs en zeeijs, vanaf een hoogte van ongeveer 700 kilometer.
De satelliet onderzoekt vooral Groenland en het Zuidpoolgebied, de twee grootste ijsmassa's ter wereld.
Een van de onderzoekers bij het project is Ernst Schrama van de TU in Delft.
''De CryoSat-2 stuurt constant een signaal naar beneden, ongeveer zoals een radar. Aan de manier waarop het terugkomt, kunnen we zien hoe hoog een ijsschots of een ijsberg is en hoe het reliƫf eruitziet. Vervolgens kunnen we de massa van het ijs uitrekenen'', legt hij uit.
Tijdens de missie zal de CryoSat elke plek op aarde meerdere keren meten. ''Door de resultaten naast elkaar te leggen, kun je het verschil zien. We kunnen zo ontdekken hoe snel het ijs smelt of juist aangroeit. Vooral aan de randen van het ijs. Als er iets verandert, dan zie je dat daar als eerste'', aldus Schrama.
De CryoSat-2 is de opvolger van de CryoSat, die vijf jaar geleden werd gelanceerd. De lancering mislukte echter. Door een technische storing kwam de draagraket niet in een baan om de aarde. In de dampkring ontploften de raket en de satelliet.
De restanten van de CryoSat zijn waarschijnlijk neergestort in de ijzige poolzee ten noorden van Groenland.
De ijssonde is de derde van een serie Europese satellieten voor de observatie van de aarde. Een jaar geleden lanceerde de ESA de GOCE, die het zwaartekrachtveld van de aarde nauwkeurig in kaart brengt.
Enkele maanden geleden volgde de SMOS, die onderzoek doet naar de zogeheten waterkringloop. Volgend jaar wil de ESA de satellieten Aeolus (windsystemen) en Swarm (magnetische veld van de aarde) lanceren.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten