'Bijen zijn 's ochtends slimmer'
AMSTERDAM – Bijen beschikken ’s ochtends over meer hersencapaciteit en zijn op dat tijdstip van de dag beter in staat om stuifmeel op te sporen. Dat beweren Duitse wetenschappers in een nieuwe studie.
Vooral het onthouden van specifieke geuren zoals die van bloeiende planten gaat bijen vroeg in de ochtend beter af dan op andere tijdstippen. Dat blijkt uit een experiment van onderzoekers van de Universiteit van Konstanz.
Het herkennen van geuren kost het bijenbrein volgens hoofdonderzoeker Giovanni Galizia relatief veel energie. Het onderzoek wijst er dan ook op dat de hersenen van de insecten vroeg op de dag meer activiteit aankunnen, zo meldt BBC News.
Mogelijk is het vroege ‘piekmoment’ van het bijenbrein een evolutionair mechanisme dat er voor zorgt dat de insecten beter presteren bij het zoeken naar nectar, De meeste bloemen scheiden namelijk vooral in de ochtend nectar af.
“Het is zou ook een evolutionair voordeel kunnen zijn voor bijen om bloeiende bloemen en planten al vroeg op de dag te vinden, zodat ze concurrenten als vlinders, vliegen en bijen van andere bijenkorven te snel af zijn”, schrijven de onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Behavioural Ecology and Sociobiology.
De wetenschappers kwamen tot hun conclusie door 1000 bijen op verschillende momenten van de dag te leren om een bepaalde geur te associëren met een beloning in de vorm van voedsel.
De insecten werden getraind om hun proboscis (het orgaan waarmee ze nectar opzuigen) uit te steken wanneer ze de nieuwe geur roken. Als de bijen goed reageerden, ontvingen ze enkele druppels nectar.
Al snel bleek dat de dieren ’s ochtends veel beter in staat waren om te onthouden welke geuren hen een beloning opleverden.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten