woensdag, augustus 11, 2010

‘Superbacterie’ uit India verspreidt zich wereldwijd

AMSTERDAM - Een nieuwe superbacterie uit India die resistent is tegen bijna alle soorten antibiotica zal zich in de komende jaren mogelijk wereldwijd verspreiden. Dat melden Britse wetenschappers in een nieuwe studie.
Wetenschappers van onder meer de Universiteit van Cardiff hebben de 'superbacterie' met het gen NDM1 aangetroffen in patiënten in ziekenenhuizen in India, Pakistan, Bangladesh en Groot-Brittannië. Dat schrijven ze in het toonaangevende medisch tijdschrift The Lancet.
Het gen NDM-1 maakt de bewuste bacterie resistent tegen bijna alle soorten antibiotica. Volgens de wetenschappers zal de bacterie zich mogelijk wereldwijd verspreiden door zogenaamd gezondheidstoerisme, zo meldt persbureau Reuters.
Steeds meer Europeanen en Amerikanen reizen naar Aziatische landen voor medische behandelingen, omdat de ingrepen daar goedkoper zijn. “In India wordt vooral steeds vaker cosmetische chirurgie uitgevoerd voor Europeanen en Amerikanen en het is aannemelijk dat NDM-1 zich daardoor wereldwijd zal verspreiden", schrijft hoofdonderzoeker Timothy Walsh.
De wetenschappers onderzochten bacteriemonsters uit verschillende laboratoria van ziekenhuizen in Groot-Brittannië, India, Bangladesh en Pakistan. In sommige Indiase ziekenhuizen bleek al 8 procent van de patiënten besmet met de superbacterie met het gen NDM-1.
In Groot-Brittannië werden in totaal 37 gevallen vastgesteld. Het ging vooral om mensen die recentelijk naar India of Pakistan waren afgereisd voor een medische behandeling.
De onderzoekers waarschuwen dat het gen NDM-1 ook gemakkelijk kan worden overgedragen tussen verschillende bacteriën. De kans op het ontstaan van een wereldwijde superbacterie wordt daardoor mogelijk nog groter.
(Bron)

Geen opmerkingen: