donderdag, augustus 12, 2010

Subsidie om agressie tegen te gaan

DEN HAAG - Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft 1,3 miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld waarmee organisaties met een publieke taak agressie tegen hun medewerkers kunnen tegengaan.
Het geld wordt verdeeld onder 45 organisaties die nieuwe initiatieven daarvoor hebben ontwikkeld.
Dat heeft het departement dinsdag bekendgemaakt. Sinds 2008 is dan in totaal ruim 4 miljoen euro in plannen van de publieke sector gestoken die ertoe moeten leiden dat werknemers beter zijn beschermd tegen agressie en geweld.
Het gaat om organisaties in de zorg, woningbouw, openbaar vervoer, politie, sociale dienst, onderwijs en gemeenten.
De plannen richten zich op het voorkomen en verminderen van agressie tegen werknemers. Het gaat om trainingen voor werknemers, projecten om de schade te verhalen op de daders, voorlichtingsmateriaal en initiatieven die ertoe moeten leiden dat echt aangifte wordt gedaan.
Het programma Veilige Publieke Taak van Binnenlandse Zaken heeft als doelstelling dat de agressie tegen agenten, ziekenhuispersoneel, conducteurs en andere medewerkers tussen 2007 en 2011 met 15 procent is verminderd.
Volgens een woordvoerder van het departement was de daling tussen 2007 en 2009 minder groot dan gehoopt. Dat kan ook komen door meer aandacht en een verbeterde registratie. De volgende meting wordt in het najaar verwacht.
(Bron)

'Politie bij branden in risicogebieden'

LEUSDEN - De politie zou in bepaalde stadswijken die bekendstaan als risicovol, vooruit kunnen worden gestuurd na een brandmelding of tenminste tegelijkertijd met de brandweer moeten arriveren op het brandadres.
Dat zei voorzitter Gerrit van de Kamp van politiebond ACP woensdag. De bond reageert hiermee op cijfers over agressie tegen brandweervrijwilligers tijdens hun werk op straat.
Uit onderzoek van de NOS en de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) onder 6500 VBV-leden blijkt dat bijna 60 procent van de vrijwilligers een of meerdere keren te maken heeft gehad met bedreiging, mishandeling of scheldpartijen. Van de ondervraagden vindt 75 procent dat het geweld fors is toegenomen.
De VBV wil op korte termijn overleg met het ministerie van Binnenlandse Zaken. Volgens voorzitter Cees van Beek worden vrijwillige brandweerlieden in dorpen en wijken vaker dan andere hulpverleners in hun dagelijks leven geconfronteerd met de raddraaiers.
''Ze komen ze tegen in het postkantoor, de kerk of de supermarkt. Dat heeft een enorme impact op hun sociale leven.''
Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken wees erop dat de vrijwillige brandweer al via de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR) gesprekspartner is van de overheid.
''Met de NVBR wordt al gesproken over het uitvoeren van maatregelen om geweld tegen hulpverleners terug te dringen'', aldus de woordvoerder.
ACP-voorzitter Van de Kamp vindt niet alleen de politiebescherming van brandweerlieden noodzakelijk, maar vindt ook dat gedupeerde hulpverleners aangifte moeten doen van geweld tegen hen.
Hij wil met Binnenlandse Zaken en de brandweer om tafel om over de problematiek te praten en om eventueel afspraken te maken over de politiebescherming bij branden.
(Bron)

Geen opmerkingen: