maandag, augustus 09, 2010

Indonesiƫ pakt radicale moslimprediker op

JAKARTA - De Indonesische politie heeft de radicale moslimprediker Abu Bakar Bashir opgepakt. De politie verdenkt Bashir van het steunen van moslimextremisten. Dat hebben de Indonesische autoriteiten maandag laten weten.
De 71-jarige Bashir is maandagmorgen vroeg gearresteerd in het district Ciamis in West-Java. Hij was aan het voorlezen uit de Koran toen hij werd opgepakt.
Bashir werd overgebracht naar het kantoor van de politie in de hoofdstad Jakarta en zei daar dat de Amerikanen achter zijn arrestatie zaten.
Bashir zou betrokken zijn geweest bij een trainingskamp voor militanten in de provincie Atjeh op het eiland Sumatra. Bashir zou geld hebben verstrekt voor het opleiden van de militanten die verbonden zijn aan de Aziatische terreurgroep Jemaah Islamiyah.
Die groep zou weer banden hebben met het internationale terreurnetwerk al-Qaeda. Zelf ontkent Bashir dat hij betrokken was bij het trainingskamp voor terroristen in Atjeh.Volgens de Indonesische politie wilden de in Atjeh verzamelde militanten een aanslag plegen tijdens de viering van onafhankelijkheidsdag op 17 augustus. De terroristen zouden onder meer president Susilo Bambang Yudhoyono hebben willen treffen.
Na het ontdekken van het complot arresteerde de politie tientallen verdachten. Ook is volgens Indonesische media een aantal terreurverdachten gedood.
Bashir heeft een hechte en fanatieke aanhang van vooral jongere radicale moslims. Hij heeft bijna 26 maanden in de gevangenis gezeten voor zijn rol bij de terroristische bomaanslagen op het vakantie-eiland Bali in 2002.
Daardoor vielen meer dan tweehonderd doden, onder wie enkele Nederlanders.
(Bron)

Wat mij trouwens opvalt: sommige van die ultra-reli-types stellen dat het goed is om te sterven voor god of allah of hoe ze hun 'grote baas' ook noemen, en hoe meer niet-gelovigen je meeneemt hoe sneller en rechtstreekser je naar het paradijs gaat - maar zelf blijven ze lekker comfortabel leven. Dat zal dan wel een manier van opoffering zijn misschien: 'Ik zit nog niet in het paradijs'?

Geen opmerkingen: