donderdag, december 09, 2010

Kippenvel bij luisteren muziek verklaard

AMSTERDAM – De mate waarin mensen kippenvel krijgen als ze naar muziek luisteren, wordt waarschijnlijk bepaald door hun persoonlijkheid. Dat beweren Amerikaanse wetenschappers naar aanleiding van een nieuwe studie.
Muziek veroorzaakt vaker kippenvel bij mensen die door hun persoonlijkheid erg open staan voor nieuwe ervaringen. Zij ervaren het gevoel regelmatig, omdat ze over het algemeen meer waarde hechten aan muziek dan mensen met andere karaktertrekken.
Dat schrijft hoofdonderzoekster Emily Nusbaum van de Universiteit van North Carolina in het wetenschappelijk tijdschrift Psychological and Personality Science.
“Mensen ervaren veel dingen op dezelfde manier, maar ze krijgen niet altijd op hetzelfde moment kippenvel van muziek”, verklaren de onderzoekers op nieuwssite ScienceDaily. “Sommige mensen ontwikkelen bijna nooit kippenvel bij het luisteren naar muziek, terwijl anderen het bijna elke dag wel een keer ervaren.”
De wetenschappers kwamen tot hun conclusies door een grote groep studenten te ondervragen over de momenten waarop ze kippenvel en rillingen kregen van muziek. Ook werd de persoonlijkheid van de proefpersonen gemeten aan de hand van karaktereigenschappen als extraversie, toegeeflijkheid en openheid voor nieuwe ervaringen.
Uit het onderzoek kwam een sterk verband naar voren tussen karaktertrekken en de lichamelijke reactie op muziek. Mensen wiens persoonlijkheid werd gekenmerkt door openheid voor nieuwe ervaringen, ontwikkelden veel vaker kippenvel tijdens het luisteren een liedje.
Volgens de wetenschappers kunnen de onderzoeksresultaten worden verklaard door de manier waarop meer avontuurlijke mensen omgaan met muziek.
Zo zouden personen met deze karaktertrek vaker naar muziek luisteren en vaker zelf een muziekinstrument bespelen. Kortom: muziek speelt vaker een belangrijke rol in hun leven en maakt daardoor ook vaker grote indruk.
(Bron)

Geen opmerkingen: