donderdag, december 09, 2010

'Reuzenooievaar at mogelijk Floresmensen'

AMSTERDAM - Wetenschappers hebben op het Indonesische eiland Flores de fossiele resten ontdekt van een reusachtige ooievaar die mogelijk in staat was om te jagen op de menselijke ‘hobbits’ die ook op het eiland leefden.
De resten van de prehistorische maraboe met de naam Leptoptilos robustus suggereren dat het dier vele malen groter was dan zijn moderne soortgenoten. De ooievaar kon waarschijnlijk een lengte bereiken van 1,8 meter en woog ongeveer 16 kilo.
Dat schrijven Nederlandse en Indonesische onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Zoological Journal of the Linnean Society.
Volgens de wetenschappers valt niet uit te sluiten dat de vogel door zijn reusachtige formaat in staat was om zich te voeden met Floresmensen, een hobbitachtige mensensoort die ook op het eiland Flores leefde.
“We kunnen niet zeggen of dit dier hobbits heeft gegeten of niet, maar we kunnen het ook niet uitsluiten”, verklaart de Nederlandse onderzoekster Hanneke Meijer van het Smithsonian Instituut in Washington op BBC News.
De wetenschappers kwamen op het spoor van de reuzenooievaar door de ontdekking van botresten van twee poten in de Liang Bua grotten op Flores.
De botten behoorden waarschijnlijk toe aan één exemplaar van de ooievaar en zijn tussen de 20.000 en 50.000 jaar oud. De beenderen zijn zo zwaar dat de wetenschappers er vanuit gaan dat de ooievaar vooral op de grond leefde en maar weinig vloog.
Waarschijnlijk kon de Leptoptilos robustus evolueren tot een reusachtig dier door zijn woonplaats. Veel diersoorten die op een eiland leven, zijn in de loop van de evolutie namelijk tot reuzen uitgegroeid of juist ‘gekrompen’ tot dwergsoorten.
Deze zogenaamde ‘eiland-factor’ bepaalde volgens onderzoekster Meijer ook de ontwikkeling van andere dieren en mensachtigen op het eiland Flores.
“Grotere zoogdieren zoals olifanten en primaten werden kleiner, terwijl kleine dieren zoals ratten en vogels juist groter werden”, verklaart ze op BBC News. “De aanwezigheid van dieren als de reuzenooievaar komt dus overeen met de evolutie van de Floresmens.”
De wetenschappers vermoeden dat zowel de Floresmens als de reuzenooievaar uitstierf door een sterke klimaatsverandering die ongeveer 15.000 jaar geleden optrad.
(Bron)

Geen opmerkingen: