zondag, januari 23, 2011

Chinezen 'oogsten' techniek bij boeren Servië

BELGRADO - Meteen na het neerstorten van een Amerikaanse bommenwerper in 1999 in Servië zijn Chinese agenten bij boeren langsgegaan om wrakstukken van het toestel op te kopen.
Door die aankopen is de Amerikaanse techniek voor 'onzichtbare' gevechtsvliegtuigen in handen van de Chinezen gekomen. Dat meldde de Servische krant Politika zondag.
De Amerikaanse F-117 Night Hawk stortte tijdens de oorlog in de Balkan neer. Deze bommenwerper werd in de zeventiger jaren in het grootste geheim gemaakt volgens de zogeheten stealth-techniek.
Daardoor is zo'n toestel niet te zien op een vijandelijke radar. Begin dit jaar meldde de Chinese president Hu Jintao dat het nieuwste gevechtsvliegtuig van de Chinezen over gelijksoortige technieken beschikt.
Volgens de Servische militaire deskundige Zoran Kusovac die door Politika wordt opgevoerd, heeft het regime van de voormalige Servische leider Slobodan Milosevic regelmatig de techniek van buitgemaakte westerse wapens gedeeld met de Russische en Chinese bondgenoten.
De neergeschoten F-117 stond boven aan hun wensenlijstje, aldus Kusovac.
Volgens hem is ook in het Russische gevechtsvliegtuig Soechoi T-50, dat vorig jaar al een testvlucht maakte, gebruik gemaakt van technologie uit het neergeschoten Amerikaanse vliegtuig.
Het kan echter nog jaren duren voor de Russische en Chinese versie inzetbaar zijn. De Amerikanen hadden na de testvlucht van hun F-22 vijftien jaar nodig om het toestel operationeel te krijgen.
(Bron)

Geen opmerkingen: