zondag, januari 23, 2011

Fosfaat in bodem akkers blijft hoog

WAGENINGEN - Het fosfaatgehalte in de bodem van akkerland is de afgelopen dertig jaar gestegen, ondanks het beperkende mestbeleid dat in 1984 is ingezet.
Wetenschappers van onderzoeksbureau Alterra van de Wageningen Universiteit verwachten dat het fosfaatgehalte de komende decennia hoog zal blijven, omdat er nog steeds veel mest overblijft.
Fosfaat is een mineraal in dierlijke mest. De stof komt via bemesting van de akkers terecht in het oppervlaktewater, waar het voor milieuvervuiling zorgt. Al lang geleden is daarom afgesproken de hoeveelheid fosfaat zoveel mogelijk terug te dringen.
Alterra heeft wel vastgesteld dat het fosfaatgehalte van grasland sinds de jaren zeventig niet is toegenomen.
Het fosfaatgehalte van akkerbouwland is de afgelopen 30 jaar met 33 tot 40 procent gestegen. Daarbij zijn er volgens Alterra wel grote regionale verschillen.
Vooral in het zuiden en oosten komt nog veel fosfaat voor in de bodem. Dat komt volgens de onderzoekers omdat met name in die gebieden nog steeds sprake is van een mestoverschot, waardoor er ook meer mest wordt uitgereden.
Waarom het fosfaatgehalte is grasland niet is gestegen, is voor de onderzoekers ook nog een raadsel. Mogelijk is het fosfaat in grasland weggezakt naar diepere aardlagen, maar daar moet nader naar worden gezocht.
De wetenschappers adviseren de overheid om nog lange tijd streng de hand te houden aan fosfaatbeleid in de agrarische sector.
(Bron)

Geen opmerkingen: