zaterdag, maart 09, 2002

Ramon vindt dat wij allemaal foto's van onze leefomgeving online moeten zetten. Ik zal u dat besparen.
Wel ernstig leuk: hij heeft een Euphorbia Lochogona, een wolfsmelk, die hij piemelplant noemt. Mijn moeder kreeg ooit een stekje van een vriendin, ik kreeg een stekje van mijn moeder, en vriendje en ik hebben onze hele vriendenkring van stekken voorzien. Want in bepaalde omstandigheden fokt die plant enorm aan. Bij mij staat ie op het zuiden, en houdt zich rustig, bij vriendje stond ie op het noorden, en woekert in alle plantenpotten verder. Ik geloof dat ie er nu een stuk of honderd heeft, dus mocht iemand een stekje of zaadjes willen?
Hij bloeit met minibloemetjes op de steel. Er lekt suiker uit. Vriendje had het raam een keer open toen de plant bloeide, en er kwam een wesp snoepen. Even later hadden we een constante stroom wespen, die elkaar blijkbaar gewaarschuwd hadden, en hebben we het raam maar dichtgedaan (ik ben nogal allergisch voor wespen).
Heel lang wisten we niet hoe de plant heette - het was duidelijk een wolfsmelk (als je een blad afbreekt, komt er ook een witte vloeistof uit die ongetwijfeld niet geheel ongiftig is). En ineens zagen we er een bij de Botanische tuinen in Utrecht. Gebeld, en de naam gekregen. Gingen we een tijd later naar Artis, staat in de kassen overal dat spul. Een medewerker verzuchtte dat ze niet uit te roeien waren. Toch heb ik ooit kans gezien er een te laten doodgaan, en ze kunnen ook niet tegen vorst. Verder zijn ze makkelijk: droogstaan geen punt, verzuipen geen punt als ze maar niet doorlopend nat zijn.
En soms moet je oppassen: na de bloei vormt ie zaad, en dat schiet ie weg. Dan kan het dus zijn dat je in bed ligt en ineens: tik! tik! hoort, en even later op zo'n keihard zaadje ligt. En toch is het een leuke plant.
Hoe beter ie het naar zijn zin heeft, hoe meer blad ie heeft (in de zomer tenminste, 's winters laat ie sowieso veel blad vallen). De onderste vallen af, dus het blijft wel altijd blad op een stokje. En als ie zijn bladeren laat hangen, heeft ie water nodig. Dat signaal is voor mensen zonder groene vingers (ik zei de gek) heel handig. Want dan ga ik er vanuit dat de anderen ook water moeten hebben ;-)
Als Ramon het goed vindt, ga ik zijn foto hier nog posten. Maar dat wachten we even af.

Geen opmerkingen: