zondag, februari 16, 2003

Natasha Gerson schrijft regelmatig in Vrij Nederland. Deze week een verslag van haar bezoek aan het Afrika Huis, waar mensen terecht kunnen voor wat rust, koffie, eten. Ze beschrijft het verhaal van een Nigeriaanse. De vrouw heeft in Nigeria twee kinderen, en ze had een winkeltje. Haar zus werkt in de VS, en de vrouw wilde die zus bezoeken. Om de reis te bekostigen, verkocht ze haar winkel. Ze nam afscheid van haar kinderen met de mededeling: "Je ziet mamma over een paar weken terug."
Alles was geregeld, ticket, visum. De vrouw had er alleen geen rekening mee gehouden dat ze op Schiphol moest overstappen. Dat was geen probleem, tot ze uit de rij werd gepikt voor extra controle. De controleurs stelden vast dat zowel paspoort als visum vals waren, en de vrouw werd opgesloten in het grenshospitium.
Na vier maanden kwamen de autoriteiten er achter dat de papieren wel in orde waren. De vrouw werd zonder excuus op straat gezet en kon nergens heen: geen geld meer, visum voor Amerika verlopen. Ze wilde compensatie, maar het enige wat ze te horen kreeg, was dat haar papieren ergens tussen de IND en de marechaussee waren weggeraakt.
De enige plek waar ze terecht kon, was het Afrikahuis. Ze heeft geen papieren meer, ze heeft geen geld, geen visa.
Gerson vermeldt adressen en een rekeningnummer: wie giften (eten, kleding, et cetera) wil doen kan terecht bij het All Souls Church Africa House, Van Ostadestraat 270 in Amsterdam. Financiƫle giften zijn welkom op rekeningnummer 33.09.468.

Geen opmerkingen: