maandag, maart 03, 2003

Gasunie voorspelt flinke stijging gasprijzen

GRONINGEN - De Gasunie voorspelt dat de gasprijzen de komende maanden met minimaal 10 tot 15 procent zullen stijgen. Dat heeft woordvoerder B. Warner maandag gezegd. De tarieven zijn onlosmakelijk verbonden met de olieprijzen. Die zijn als gevolg van de oorlogsdreiging rond Irak in vooral de Verenigde Staten de afgelopen maanden naar grote hoogte gestegen.
Vanaf april zullen bedrijven de prijsstijging al merken, vanaf juli krijgen ook particulieren ermee te maken. De tarieven worden voor bedrijven per kwartaal en voor particulieren per halfjaar bijgesteld. Behalve de oorlogsdreiging is ook de strenge winter in de VS debet aan de stijging. De Gasunie vreest dat de energieprijzen in elk geval nog tot het eind van dit jaar hoog blijven.
Problemen met de levering van gas in Nederland verwacht het bedrijf overigens niet. "Wij kunnen altijd nog op onze eigen ondergrondse paddestoel rekenen", aldus Warner. "Wat betreft gas zijn wij in Nederland nagenoeg zelfvoorzienend."
(Bron)

Dus we zijn zelfvoorzienend, als in: 'niet afhankelijk van de markt', maar we moeten meer betalen omdat de rest van de markt dat ook doet. Ik heb nooit veel begrepen van economie.

Geen opmerkingen: