vrijdag, maart 07, 2003

Kopen op internet niet populair

AMSTERDAM - Kopen via het internet geniet onder Nederlanders maar weinig populariteit. Dat komt naar voren uit het Jaarboek ICT en Samenleving 2003 van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).
De omzet van internetboodschappen maakt slechts 0,2% uit van de 192 miljard euro aan consumptieve bestedingen van Nederlanders. In 2001 winkelde 11% van de Nederlanders wel eens digitaal. Die groep bestaat vooral uit jonge, welvarende mannen.
SCP meent dat wantrouwen over de kwaliteit van de producten mensen weerhoudt van online-winkelen. Ook zijn Nederlanders terughoudend met het verstrekken van betalingsgegevens.
(Bron)

Het is ook een beetje een kwestie van ervaring denk ik. Ikzef laat alle zware boodschappen eens in de zoveel tijd bezorgen door Albert, en ik heb goede ervaringen met sommige webwinkels, die ik dus vertrouw. Voorbeelden: De winkel van Jeanne, Proxis, Amazon, De Slegte, AllPosters. (Raad eens wat ik het meeste online koop?)
Er is een Webtraderlogo, maar als een site dat jat, zal het toch even duren voor dat gemerkt wordt. En ja, ik ken ook verhalen van mensen die belazerd zijn via het net :-(
Waar ik een groot fan van ben, over shoppen op het net gesproken, is El Cheapo, die de laagste prijs kan zoeken voor bijna alles. Voor 'grote' aankopen is er Miep Kniep, die ook een mogelijkheid heeft om in te schrijven op producten, zodat Miep kan proberen een soort kwantumkorting te regelen.
Ik ben meestal erg teleurgesteld als een groot bedrijf geen catalogus op het net heeft. Ik zou graag online in de plantencatalogus van een tuincentrum willen kijken, of zien welke verven een bouwmarkt precies heeft, met voorbeelden op het scherm.

Geen opmerkingen: