vrijdag, januari 23, 2004

Microsoft heeft spijt van harde aanpak MikeRoweSoft

Microsoft heeft toegegeven dat het bedrijf te ver is gegaan met zijn acties tegen Mike Rowe voor het gebruik van diens website, mikerowesoft.com. De softwarereus hoopt de zaak te sussen en tot een schikking te komen met de 17-jarige Canadese scholier.
De tiener uit Vancouver registreerde mikerowesoft.com als domein voor zijn parttime webdesignactiviteiten in augustus 2003. Drie maanden later ontving Rowe een e-mail van Microsofts advocaten met het verzoek de domeinnaam over te dragen aan Microsoft. De softwarereus bood aan een 'schikking' te betalen van 10 dollar, de kosten van het registreren van de oorspronkelijke domeinnaam.
Rowe aanvaardde de minnelijke schikking echter niet en stapte naar de pers; naar aanleiding van de hieruit voortvloeiende publiciteit boden verschillende advocaten aan hem gratis te helpen. Microsoft geeft nu echter toe te ver te zijn gegaan en beloofde Rowe netjes te behandelen. Een woordvoerder van de softwarereus vertelde ZDNet: "Wij waarderen het feit dat Mike Rowe een jonge ondernemer is die een creatieve domeinnaam heeft verzonnen. Wij nemen ons handelsmerk heel serieus, maar wellicht in dit geval iets te serieus."
Volgens de wet is Microsoft verplicht actie te ondernemen om zijn handelsmerk te beschermen tegen grootschalige schending, vertelt Struan Robertson, redacteur van de juridische IT-website Out-Law.com. Robertson legt verder uit: "Als de bezitter van een handelsmerk geen actie onderneemt ter bescherming van zijn eigen handelsmerk als hij op de hoogte is van een potentiële schending, loopt de eigenaar het risico de bescherming van het merk kwijt te raken."
Volgens Robertson heeft Rowe echter een goed argument voor het behouden van zijn domeinnaam aangezien die deels bestaat uit zijn eigen naam en omdat de scholier zich ook verder niet associeert met Microsoft. Volgens de juridisch redacteur heeft Microsoft waarschijnlijk al spijt van de hele zaak vanwege alle slechte publiciteit die inmiddels is gegenereerd. "Dit is waarschijnlijk een relatief onbelangrijke kwestie voor Microsoft en het zou me niet verbazen als ze al spijt hebben van hun betrokkenheid bij deze zaak. Microsoft is wellicht bereid Rowe wat geld te betalen om ervan af te zijn, want dit is niet het soort publiciteit waar het bedrijf op zit te wachten."
De verklaring van de Microsoft-woordvoerder lijkt ook op een schikking te wijzen. "Wij hopen dit probleem op te lossen op een manier waarmee beide partijen tevreden zijn. We zijn op dit moment aan het overleggen over een oplossing die eerlijk is voor Rowe en waarbij wij voldoen aan onze door de wet opgelegde verplichtingen."
Op zijn veelbesproken site, die de afgelopen dagen meerdere keren overbelast raakte vanwege de grote belangstelling, laat Rowe weten dat de belangstelling hem overweldigt. "Ik had zelfs in mijn wildste dromen nooit verwacht dat dit zo groot zou worden. Ik ben zelfs al op CNN Live geweest. Het enige dat ik wilde bewijzen, is dat de kleine man kan winnen van multinationals." De 17-jarige gaat naar eigen zeggen vandaag praten met Microsoft om tot een oplossing te komen.
(Bron)

Geen opmerkingen: