zaterdag, januari 24, 2004

PVE: Geen besmette kip uit Thailand in Nederland

DEN HAAG - Thailand heeft waarschijnlijk geen kippenvlees dat met het vogelgriepvirus is besmet naar Nederland geëxporteerd. Het laatste vlees uit Thailand is ons land 8 januari binnengekomen. Dit komt van kippen die zes tot zeven weken eerder zijn geslacht. Toen was er voorzover het Productschap Vee, Vlees en Eieren (PVE) weet, nog geen sprake van vogelgriep in Thailand.
Het eten van besmet vlees is overigens ongevaarlijk, aldus het PVE vrijdag. Het virus kan alleen op mensen worden overgedragen door langdurige blootstelling aan levend pluimvee. Iedereen kan met een gerust hart kip of eieren eten, stelt het ministerie van Volksgezondheid.
De Europese Unie heeft vrijdag de grenzen gesloten voor Thais kippenvlees en kipproducten. Het importverbod is met terugwerkende kracht op 1 januari ingegaan en loopt tot zeker 2 februari. Dit gebeurde enkele uren nadat de Thaise overheid had erkend dat het vogelgriepvirus in het land rondwaart.
Nederland importeert relatief weinig kip uit Thailand. In 2002 haalde ons land ongeveer 24.000 ton uit het Aziatische land. De invoer van kippenvlees uit alle landen is 205.000 ton. Nederland produceert zelf drie keer zoveel.
Het vlees uit Thailand wordt volgens het PVE gebruikt voor bijvoorbeeld kipnuggets en kipburgers. Het importverbod leidt waarschijnlijk niet tot tekorten in de supermarkten of snackbars. Producenten zullen nu kip uit bijvoorbeeld Brazilië halen. Kip wordt ook niet duurder, zo verwacht het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel.
In Thailand is vermoedelijk voor het eerst iemand overleden aan vogelgriep. De 56-jarige man is bezweken aan een zware longontsteking. Bloedmonsters moeten uitwijzen of hij daadwerkelijk vogelgriep had. De Thai was een van drie verdachte gevallen. Bij twee jongens is al vastgesteld dat ze drager van het virus zijn. Hun toestand is kritiek.
De Thaise regering heeft lange tijd ontkend dat het vogelgriepvirus door het land rondwaart. De overheid had tot nu toe volgehouden dat het slachten van miljoenen kippen nodig was omdat er andere ziektes, zoals kippencholera en brochitis waren uitgebroken.
Premier Thaksin Shinawatra zei echter vrijdag dat er 'zeer waarschijnlijk' vogelgriep was opgedoken. Thaise volksvertegenwoordigers repten donderdag al van een uitbraak. Ze betichtten de regering ervan de uitbraak stil te willen houden uit vrees voor internationale handelsmaatregelen. Nadat de regering eindelijk had toegegeven dat het land is getroffen door het virus, schortte ze gelijk de export van kippenvlees, kipproducten en eieren op.
Het virus lijkt zich inmiddels verder over Azië te verspreiden. Ook in Cambodja is onder de kippenpopulatie vogelgriep uitgebroken, zo werd vrijdag bekendgemaakt. Vietnam, Japan en Zuid-Korea kampen ook met een uitbraak.
Tot nu toe waren alleen in Vietnam mensen besmet geraakt, van wie er inmiddels vijf zijn overleden. Volgens de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, de FAO, zijn in Vietnam intussen 25 van de 64 provincies 'besmet'. Dat zijn er zes meer dan eerder deze week, maakte de organisatie vrijdagochtend in Hanoi bekend.
De Wereldgezondheidsorganisatie WHO is bezorgd over een mogelijke mutatie van het virus, waardoor er overdracht van mens tot mens kan plaatsvinden. Er zijn tot dusver geen bewijzen dat de ziekte ook mensen onderling besmet. Volgens de WHO kunnen landen in de hele wereld te maken krijgen met een vogelgriepepidemie als het nu rondwarende virus H5N1 in aanraking komt met het menselijke griepvirus en er een nieuw virus ontstaat. Daartegen zou het menselijk afweersysteem niet bestand zijn.
(Bron)

Dus 'verse' kip is al tot zeven weken dood, en we importeren kip terwijl we drie keer zoveel produceren als we importeren.
Ik heb nooit veel van economie begrepen.

Geen opmerkingen: