zaterdag, mei 08, 2004

Kamerleden verleid tot tripje naar Taiwan

DEN HAAG - Drie Tweede-Kamerleden hebben een uitnodiging aangenomen om een bezoek te brengen aan Taiwan. De regering van Taiwan betaalt reis, verblijf en onkosten van de vijfdaagse reis van de CDA-Kamerleden, die maandag vertrekken.
Het gaat om de parlementariërs De Haan, Ormel en Haverkamp, die op kosten van de regering in Taipeh ook hun partners meenemen. Haverkamp bevestigde zaterdag een bericht in De Volkskrant daarover. Verdere vragen wilde over de reis wilde het Kamerlid niet beantwoorden. Van het drietal geldt De Haan als een prominente parlementari?r. Hij is voorzitter van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken. De Haan was zaterdagochtend niet bereikbaar voor commentaar.
Nederland onderhoudt geen officiële betrekkingen met Taiwan. Daarom ligt de reis extra gevoelig. Nederland erkent de Volksrepubliek China, die Taiwan beschouwt als een afvallige provincie.
De CDA'ers hebben Tweede-Kamervoorzitter Weisglas van hun reis op de hoogte gesteld. Dat zijn ze verplicht als ze een trip krijgen aangeboden. Weisglas is momenteel op vakantie. De Kamer houdt tot 18 mei reces.
De afdeling voorlichting van de Tweede Kamer laat weten dat het aannemen van reizen de individuele verantwoordelijkheid van de Kamerleden is. Volgens het vorig jaar aangescherpte reglement van orde moeten dergelijke invitaties (net als nevenfuncties en giften van meer dan 50 euro) bij Weisglas worden gemeld.
Voor De Haan wordt het de tweede trip op kosten van Taiwan in een half jaar. Ook andere parlementariërs, Wilders en Weekers (beiden VVD), blijken recentelijk een geheel verzorgde reis op kosten van Taiwan naar het Aziatische land te hebben gemaakt. Zij namen eveneens hun partners mee.
Volgens Weekers ging het om een werkbezoek, waarbij onder meer werd bekeken hoe de ziekte SARS zich in het land heeft ontwikkeld. De uitnodiging zou zijn onafhankelijkheid niet hebben beïnvloed. Een aantal Kamerleden betwijfelt dat, zo lieten ze zaterdag weten. Om die reden zouden Koenders (PvdA), Bakker (D66) en Van Bommel (SP) een invitatie hebben afgeslagen.
(Bron)

Geen opmerkingen: