maandag, mei 03, 2004

Nationaal Archief lanceert twee educatieve WOII-sites

DEN HAAG - Het Nationaal Archief heeft maandag twee nieuwe internetprojecten over de Tweede Wereldoorlog beschikbaar gesteld voor scholieren en onderzoekers. Via de website www.nationaalarchief.nl kunnen bezoekers doorklikken naar een site over Nederlandse verzetsstrijders tussen 1940 en 1945.
Onder de naam Oorlogsgids stelt het Nationaal Archief verder ook ongeveer 350 archieven over de oorlog via internet beschikbaar.
Op de website Oranjehotel, de bijnaam voor de Scheveningse gevangenis waar in WOII veel verzetsstrijders vastzaten, kunnen scholieren zelfstandig onderzoek doen voor bijvoorbeeld een werkstuk. Door gerichte onderzoekstips over bronnen op internet, in bibliotheken en in de (verzets)musea kan de leerling in zijn eigen woonplaats biografische en andere gegevens verzamelen.
Ook kan de internetbezoeker een kijkje nemen in de Dodenboeken van het Oranjehotel. Hierin zijn de foto's bijeengebracht van 750 Nederlanders die de gevangenis niet hebben overleefd of van hieruit naar een concentratiekamp zijn gebracht en daar zijn omgekomen. Ook zijn daarvan biografieën beschikbaar.
Het Nationaal Archief krijgt vrijwel dagelijks vragen over de Tweede Wereldoorlog. Waarom is mijn grootvader na de oorlog zijn stemrecht kwijtgeraakt? Wat is er in jullie archieven te vinden over concentratiekampen in Nederland? Ik heb gewerkt als dwangarbeider: in welk archief vind ik daar informatie over?
Daarom heeft de organisatie de link Oorlogsgids gecreëerd. Het Nationaal Archief beschikt over ongeveer 350 archieven van overheidsinstellingen en particulieren over deze periode. Op de website is te lezen in welke archieven onderzoek moet worden gedaan om een antwoord op de 25 meest gestelde vragen te krijgen. De Oorlogsgids zet ook de inzagenprocedures voor oorlogsarchieven uiteen en verwijst naar relevante literatuur.
(Bron)

Geen opmerkingen: