zaterdag, juni 12, 2004

Amsterdam stijgt op lijst van duurste wereldsteden

AMSTERDAM - Amsterdam is het afgelopen jaar 26 plaatsen gestegen op de ranglijst duurste wereldsteden. De hoofdstad verschoof van plaats 52 vorig jaar naar plaats 26. Dat blijkt uit een jaarlijks onderzoek in 144 wereldsteden naar de kosten van levensonderhoud. Tokio is onveranderd de duurste stad.
Adviesbureau Mercer Human Resource Consulting voert het jaarlijkse onderzoek uit. Volgens een woordvoerster van Mercer is met name kleding en voeding aanzienlijk duurder geworden. "Een spijkerbroek kostte vorig jaar gemiddeld 89 euro, voor dezelfde broek betaalt men dit jaar 107 euro", aldus de woordvoerster. De kosten van huisvesting bleven relatief gelijk.
De sterke positie van de euro is volgens het adviesbureau een reden dat Amsterdam alsmaar duurder wordt. Andere Europese steden stegen ook op de lijst, maar niet zo sterk als Amsterdam. Vorig jaar steeg de hoofdstad met vijftig plaatsen nog harder. Alle Amerikaanse steden daalden in de ranglijst als gevolg van de waarde van de Amerikaanse dollar ten opzichte van het Europese, Canadese en Aziatische muntstelsel.
Drie van de vijf goedkoopste steden liggen in landen die in mei toegang kregen tot de Europese Unie. Het adviesbureau verwacht dat de kosten in levensonderhoud in deze steden de aankomende jaren fors zullen stijgen. Tokio blijft de duurste wereldstad, London schuift vijf plaatsen op en komt hiermee op een tweede plaats terecht. Moskou zakte een plaatsje naar nummer drie. Asuncion in Paraguay is van alle 144 wereldsteden het goedkoopst.
(Bron)

Geen opmerkingen: