woensdag, juni 09, 2004

Donner komt met alternatieven voor celstraffen

DEN HAAG - Geen resocialisatie meer voor kortgestraften, een sober regime voor bepaalde groepen gedetineerden en vaker elektronisch huisarrest. Het zijn enkele van de maatregelen die minister Donner (Justitie) gaat nemen om veroordeelden effectiever en goedkoper te straffen.
Dat heeft de bewindsman woensdag geschreven in een brief aan de Tweede Kamer. Ondanks de uitbreiding van het aantal cellen blijven er ernstige tekorten. Dat komt doordat het aantal celstraffen sinds 1997 is toegenomen met 40 procent en het aantal taakstraffen is gestegen van ongeveer 15.000 in 1995 tot 31.000 in 2003.
Naast alternatieve straffen wil Donner bekijken of sommige groepen niet ten onrechte in het strafrecht zijn beland. Hij denkt daarbij aan psychiatrische patiƫnten, verstandelijk gehandicapten, illegale vreemdelingen en verslaafden. Voor deze groep moeten andere voorzieningen worden getroffen.
Gedetineerden die een lange straf uitzitten mogen pas resocialeren als uit een grondige risicotaxatie blijkt dat dit ook kans van slagen heeft. Ook bekijkt Donner of het mogelijk is gevangenen een deel van hun straf buiten de gevangenismuren te laten uitzitten. Verder ziet hij een belangrijke rol weggelegd voor de meermanscel bij het oplossen van de capaciteitsproblemen.
(Bron)

Geen opmerkingen: