dinsdag, september 14, 2004

'Armoede bespreekbaar maken'

DEN HAAG - De overheid moet het armoedeprobleem in ons land bespreekbaar maken om zo gezinnen met een laag inkomen uit hun isolement te halen. Meer dan 1,5 miljoen mensen leven op of onder de armoedegrens, onder wie 372.000 kinderen en jongeren. Niet alleen in de media, maar ook bij de landelijke overheid is armoede geen onderwerp.
Dat constateert de Denktank armoedebestrijding in een rapport dat dinsdag aan staatssecretaris Van Hoof (Sociale Zaken) is aangeboden. De landelijke overheid vermeldt nergens in haar beleidsplannen de term 'armoede', 'alsof het er niet zou zijn...', schetst de werkgroep, die onder leiding staat van het voormalig CDA-Tweede-Kamerlid en huidige burgemeester van Hof van Twente, A. Bijleveld. De voorganger van Van Hoof, Rutte, had om het rapport gevraagd.
Doordat het bestaansminimum in Nederland hoog ligt, wordt armoede vaak niet serieus genomen. Vaak gaat het om de vraag om bijstandsmoeders behalve een koelkast of televisie ook nog een krantenabonnement vergoed krijgen van de Sociale Dienst.
'Kortom, armoede in Nederland had en heeft een geloofwaardigheidsprobleem.' Maar toch: Een kind dat te maken heeft met een langdurige 'financiële ondervoeding' ontwikkelt zich slechter dan andere kinderen, stelt de denktank.
Om het onderwerp bespreekbaar te maken stelt de werkgroep voor dat omroepen meer tijd besteden aan armoede. Een Nederlandse variant op de Amerikaanse serie Roseanne zou een 'welkome aanvulling zijn' op Goede Tijden Slechte Tijden en Onderweg naar morgen. Ook een kookrubriek met recepten die binnen het budget van de budgetorganisatie Nibud vallen, lijkt de denktank een aardige bijdrage. 'Uiteraard zijn ook andere vormen van infotainment denkbaar.'
Voorlichting geven is een van de voorstellen. De werkgroep voorziet een reeks van maatregelen om armoede onder kinderen en jongeren te bestrijden. Zo stelt de werkgroep voor dat gemeenten de kosten voor kinderopvang voor gezinnen met lage inkomens betalen. Ook moeten scholen de kosten voor ouders met een krap inkomen beperken.
(Bron)

Mooie combi met de dwangarbeid die in steeds meer gemeentes wordt ingevoerd: straatvegen, en dan kun je koken op het vuurtje dat je van de rotzooi stookt.

Geen opmerkingen: