maandag, september 13, 2004

Goede voornemens tegen slechte spreekkoren

ZEIST - De Nederlandse voetbalwereld, de KNVB voorop, wil de aanval inzetten tegen kwetsende en discriminerende spreekkoren in voetbalstadions. Naar aanleiding van de uitwassen tijdens ADO Den Haag - Ajax (zondag) hebben de verschillende partijen maandag klare taal gesproken.
De voetbalbond wil op korte termijn overleg met de clubs om de bevoegdheden van de aanklager betaald voetbal te verruimen. De KNVB zou willen dat hij de mogelijkheid krijgt wedstrijden zonder publiek te laten spelen. Op dit moment kan de aanklager niets doen, als blijkt dat een club 'alles in het werk heeft gesteld' om spreekkoren tegen te gaan.
Bij wie ligt nu eigenlijk de verantwoordelijkheid? Die vraag zal de komende tijd centraal staan tijdens de vergaderingen. Volgens Robert Langenbach, algemeen directeur van ADO, is het de afspraak dat de burgemeester een wedstrijd staakt als discriminerende spreekkoren aanhoudend te horen zijn. "En dat was zondag niet het geval. Toen waren het kwetsende teksten." En in dat geval komt volgens Langenbach de scheidsrechter in beeld. Die bepaalt wanneer de grens bereikt is.
Ajax vindt dat arbiter Haverkort zondag onjuist heeft gehandeld door het duel te laten uitspelen. "De afgesproken maatregelen zijn niet nageleefd", meent algemeen directeur Arie van Eijden. Ajax zal de kwestie volgende week "hoog op de agenda" laten zetten bij de aandeelhoudersvergadering van de Eredivisie NV.
Het onderwerp 'bestrijding kwetsende spreekkoren' staat deze week op de agenda bij een al eerder gepland breed overleg met de ministeries van Binnenlandse Zaken, VWS en Justitie, de politie, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de supportersvereniging en de KNVB. De vorige maand verschenen aanbevelingen van het Auditteam Voetbalvandalisme zijn daarbij het uitgangspunt.
Volgens het auditteam moet primair een burgemeester het besluit nemen een duel te staken, dit met het oog op de mogelijke gevolgen voor de openbare orde buiten het stadion. Uit een enquête van RTL Nieuws bleek dat negen van de tien Nederlanders vindt dat een scheidsrechter de wedstrijd moet staken vanwege kwetsende spreekkoren.
Ook in een onderzoek in opdracht van de NOS bleek een grote meerderheid voor het staken van een wedstrijd te zijn.
De KNVB bestudeerde maandag de rapporten van ADO Den Haag - Ajax. De rapportage gaf voldoende aanleiding voor een onderzoek van de aanklager betaald voetbal.
De KNVB constateert ook dat eerdere maatregelen niet in alle gevallen effectief waren. Voorbeelden zijn cameratoezicht en het gebruik van toeters. Vorig seizoen vreesde ADO voor de thuiswedstrijd tegen Ajax al voor verbaal geweld vanaf de tribunes en deelde de club aan alle kijkers toeters uit om de spreekkoren te overstemmen. Dat experiment mislukte.
ADO, dat zondag met muziek probeerde de scheldende fans te overstemmen, spreekt van een landelijk probleem. "We moeten het weghalen van ADO en Ajax", meent Langenbach. "We zullen collectief een oplossing moeten vinden. Muziek in het stadion is een lapmiddel."
De CDA-fracties in Den Haag en Amsterdam opperden in een gezamenlijke verklaring dat bij een volgend treffen tussen ADO en Ajax de ontvangende club geen eigen supporters toelaat. Het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI) stuurde de Haagse burgemeester Deetman maandag een brief waarin werd gevraagd waarom hij niet ingreep op het moment dat de Haagse aanhang antisemitische leuzen scandeerde. Het met muziek overstemmen van spreekkoren noemt het CIDI een 'verkeerd signaal'.
(Bron)

Wedstrijd staken, de bewuste tribune in z'n geheel arresteren, de andere partij krijgt 3 doelpunten bijgeschreven.

Geen opmerkingen: