zaterdag, november 13, 2004

Omstreden uitspraak nekt leider Milli Görüs-jeugd

AMSTERDAM (ANP) - De voorzitter van de jongerenafdeling van de Turkse sociaal-religieuze beweging Milli Görüs, Mehmet Öztoprak, heeft zijn functie met onmiddellijke ingang neergelegd. Aanleiding daarvoor is een verhaal in het vakblad De Journalist, waarin Öztoprak onder meer de holocaust ontkent.
Dat heeft directeur H. Karacaer van Milli Görüs zaterdag gezegd. Öztoprak had volgens De Journalist van eind oktober gezegd dat hij niet gelooft dat er in de Tweede Wereldoorlog zes miljoen joden zijn vermoord. Volgens hem gaat het om "hooguit een paar duizend".
Öztoprak, die gebrekkig Nederlands spreekt, stelt zich niet te herkennen in de citaten, aldus een verklaring van Milli Görüs. Toch menen het bestuur van de organisatie en Öztoprak gezamenlijk dat het artikel de geloofwaardigheid van de voorzitter zo heeft aangetast "dat het verstandiger is dat hij terugtreedt". Dat heeft Öztoprak inmiddels gedaan.
De jongerenafdeling telt ongeveer duizend leden, zei Karacaer. Het bestuur van de Federatie Milli Görüs Nederland maakt zich zorgen over het discussieklimaat binnen die afdeling. "Ontkenning van de holocaust is niet alleen strafbaar, maar ook strijdig met het lidmaatschap van de Federatie", staat in de verklaring. Het bestuur gaat binnenkort met de jongerenafdeling nadenken over een scholingsprogramma voor de leidinggevenden en de leden.
(Bron)

Zelfs als je zo achterlijk bent dat je dit denkt, zou je niet zó dom moeten zijn om het ook zo uit te dragen. Hij deed het wel, en dus zijn we van hem af. Maar goed ook.

Geen opmerkingen: