vrijdag, maart 04, 2005

'Nederlands' belbedrijf in Afrika zoekt verdere groei

HOOFDDORP - Het pan-Afrikaanse mobieletelefoniebedrijf Celtel, dat vanuit Hoofddorp opereert, houdt vast aan een gang naar de beurs dit jaar. Topman M. Pieters verklaarde vrijdag dat de beursplannen van zijn onderneming "op schema" liggen. Een debuut op de beurs in Londen moet daarom in de eerste helft van dit jaar mogelijk zijn, met eventueel een tweede notering in Johannesburg.
Celtel wil met de beursnotering kapitaal vergaren om verder te kunnen groeien op het Afrikaanse continent. Hoeveel geld daarvoor nodig is, kan Pieters niet zeggen. "We zitten nu met onze zakenbanken midden in het formele proces."
Celtel is in 1998 opgericht door de Sudanese Brit Mohammed Ibrahim. Hij bezit nog ongeveer eenderde van de aandelen. De rest van het aandelenbezit is sterk gespreid onder opvallende namen als de Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden (FMO) en de familie Brenninkmeijer.
Het bedrijf is marktleider in tien van de dertien landen waar activiteiten zijn ontplooid. "Afrika heeft 52 landen, dus er is nog veel te doen", aldus Pieters. Zijn onderneming sloeg vorig jaar al een belangrijke slag met de aankoop van 60 procent van het Keniaanse Kencel. Daarmee was 250 miljoen dollar gemoeid.
Celtel heeft in zes jaar tijd een grote positie opgebouwd ten zuiden van de Sahara met overwegend meerderheidsbelangen in bedrijven die mobiele telefonie aanbieden. In totaal heeft de telecomaanbieder van 5,2 miljoen klanten, maar daarbij gaat het nog vooral om de "toplaag van de bevolking", erkent Pieters.
Dat is ook te zien aan de gemiddelde omzet per klant. Die bedraagt 21 dollar per maand, een bedrag dat vele Afrikanen niet eens maandelijks verdienen. Vorig jaar is wel getracht om meer mensen te bereiken, waardoor de gemiddelde omzet met 4 dollar is gedaald.
Momenteel heeft 5 procent van de bevolking in de Celtel-landen een mobiele telefoon. Nog minder mensen, 1 procent, beschikken over een vaste telefoonaansluiting.
Celtel heeft vorig jaar een nettowinst behaald van 147 miljoen dollar tegen 73 miljoen dollar in 2003. De omzet nam met 58 procent toe tot 714 miljoen euro.
Officieel heeft Celtel honderd mensen in Nederland op de loonlijst staan. Velen van hen vertoeven evenwel elders, aldus Pieters. De voormalige topbestuurder van KPN zegt zelf tien keer per jaar het Afrikaanse continent te bezoeken. "Hoofddorp is een mooie uitvalsbasis, met Schiphol om de hoek."
(Bron)

Geen opmerkingen: