Wetenschappers ontdekken kleinste ster ooit
LONDEN - Astronomen hebben de kleinste ster tot dusver ontdekt. Het object is in omtrek slechts 16 procent groter dan Jupiter, de grootste planeet in ons zonnestelsel, maar is wel 96 keer zo zwaar. Dat berichtte het Britse wetenschapstijdschrift New Scientist vrijdag op zijn website.
Sterrenkundigen van het European Southern Observatory vonden de ster bij toeval tijdens onderzoek naar planeten die zich buiten ons zonnestelsel bevinden. Zij ontdekten een object dat iedere week voor de ster OGLE-TR-122 langs trekt, en daarbij de hoeveelheid licht die de aarde bereikt met 1,5 procent vermindert.
Aan de hand van de verduistering konden de wetenschappers de precieze omvang van het hemellichaam berekenen. Zwitserse astronomen bepaalden vervolgens de massa met behulp van de Very Large Telescope (VLT) in Chili. Ze bestudeerden daarvoor het spectrum van de grotere ster, dat wordt beïnvloed door de zwaartekracht van het kleinere object.
Uit hun waarnemingen bleek dat de dichtheid van de kleine ster, die de naam OGLE-TR-122B heeft gekregen, vijftig keer zo groot is als die van onze zon, die in omvang vele malen groter is. Daardoor is de druk in de kern van de ster toch groot genoeg om kernfusie op te wekken, het proces dat sterren laat stralen.
Volgens wetenschappers is de vondst bijzonder omdat hiermee is aangetoond dat ook zeer kleine objecten in staat zijn tot kernfusie. Ook zeggen zij dat de ontdekking duidelijk maakt hoe moeilijk het kan zijn onderscheid te maken tussen sterren en planeten. De ster schijnt namelijk wel, maar niet erg helder, en zou zonder aanvullend onderzoek gemakkelijk voor een planeet kunnen worden aangezien.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten