zaterdag, maart 05, 2005

'Participatie voorwaarde voor uitkering'

Iemand moet pas een uitkering krijgen als hij of zij 'werkzaamheden' verricht. Die suggestie doet minister Piet Hein Donner van Justitie in een interview met het Friesch Dagblad. Door het verrichten van werkzaamheden als bijvoorbeeld vrijwilligerswerk als voorwaarde te stellen voor het verkrijgen van een uitkering, kunnen uitkeringen participatiebevorderend werken, meent de minister.
Nu krijgt iemand juist pas een uitkering als hij of zijn geen werk heeft. Donner meent dat dat de zelfredzaamheid van mensen ondermijnt. "Dit kabinet stelt vraagtekens bij het jarenlange uitgangspunt dat een door de overheid verstrekt inkomen bestaanszekerheid biedt. Ik denk dat de zekerheid van mensen dat ze een baan hebben of kunnen krijgen hen veel meer helpt dan de zekerheid van een van staatswege verstrekte uitkering."
(Bron)

Zou de heer Donner even contact kunnen opnemen met het UWV in Utrecht? Dat verbiedt mij namelijk vrijwilligerswerk te doen 'want het blijkt dat mensen dan niet meer zo gericht zijn op solliciteren'. Ook als ik dan iets blaat over arbeidsritme en aan de slag blijven en netwerken en zo.
En: slim om te zeggen dat je pas zelfredzaam bent als je vrijwilligerswerk doet. In een verpleeghuis, bijvoorbeeld? (Wat dondert het dat er dan weer 'gewone' krachten ontslagen worden - die zetten we dan weer aan het werk als vrijwilliger, toch?)

Geen opmerkingen: