dinsdag, april 19, 2005

Actuele filebestrijding met mobieltje

DEN HAAG - De provincie Zuid-Holland gaat in het Westland en in de omgeving van de N207 gegevens van het mobiele telefoonnetwerk verzamelen om weggebruikers actueel te informeren over files en omleidingen. Het gaat om een experiment dat een half jaar gaat duren, verklaarde een woordvoerder dinsdag.
Een speciaal computerprogramma volgt de bewegingen van gsm-bezitters in de hele regio. Het maakt duidelijk waar weggebruikers zich bevinden en met welke snelheid ze rijden. Deze volledig anonieme informatie gaat naar de nieuwe verkeerscentrale van Rijkswaterstaat die direct op ontwikkelingen kan inspelen. Tot nu toe concentreerde Rijkswaterstaat zich nog alleen op het verkeer op de snelwegen.
Weggebruikers krijgen het extra, actuele verkeersnieuws via radio, internet en matrixborden boven en langs de weg. De provincie benadrukt dat het gaat om volstrekt anonieme informatie en dat er geen individuele mobiele telefoons worden benaderd. Het College Bescherming Persoonsgegevens is op de hoogte van de proef en is ermee akkoord gegaan, aldus de provinciewoordvoerder.
Het experiment is volgens hem uniek omdat het gaat om actuele gegevens. Noord-Brabant kent een vergelijkbare proef, maar die provincie gebruikt de verzamelde informatie voor het verkeers- en vervoersbeleid.
(Bron)

Ik krikg er toch een Big Brother-gevoel van... (En ik zie al voor me hoe demonstratief een zooi mobieltjes in een berm gedumpt wordt, kijken wat er gebeurt ;-))

Geen opmerkingen: