dinsdag, april 19, 2005

Koeien kraken binnenstad Utrecht

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van de stichtingen wAarde en Bomen voor Koeien uit Beek bij Nijmegen hebben dinsdag met koeien en kalfjes een stuk van de binnenstad van Utrecht gekraakt. Zij protesteren zo tegen het op stal houden van koeien, omdat daardoor het "unieke Nederlandse landschap" verdwijnt.
De koeien en hun kalfjes staan op een braakliggend terrein op de hoek van het Ledigh Erf en de Gansstraat in het hartje van het Utrechtse centrum. Ze zijn omgeven met spandoeken en protestborden. De publieke belangstelling is enorm, volgens kraker Thomas van Slobbe, directeur van de stichtingen.
Van Slobbe zegt dat hij minimaal heel de dag met de koeien in de stad wil blijven staan. "Dit terrein staat al zolang leeg. Als er dan geen plaats meer is voor koeien in de wei moeten ze maar in braakliggende stukjes stad staan. Koeien zijn meer nog dan de leeuw en het oranje vaandel een nationaal symbool. Bovendien is de weidegang gezonder voor de dieren." De Utrechtse politie heeft zich volgens de wAarde-directeur nog niet laten zien.
Volgens Van Slobbe verblijft op dit moment 15 procent van de koeien permanent op stal. In 2012 zal naar verwachting bijna de helft van de hele runderveestapel in de stallen blijven, omdat dit voor de boer goedkoper en efficiƫnter is. Vrijkomend weiland wordt vaak verkocht voor woningbouw en infrastructuur. Onderzoek van de Wageningen Universiteit heeft echter uitgewezen dat de melk van stalkoeien minder gezond is dan melk van dieren die ook in de wei staan.
De krakende organisaties pleiten voor nationale regie voor de weidegang van de koeien. In december 2004 heeft de Tweede Kamer ook besloten het houden van koeien in de wei te stimuleren, maar sindsdien is er niets meer gebeurd. Dit voorjaar staan volgens Van Slobbe weer meer koeien op stal dan vorig jaar.
(Bron, met foto)

Geen opmerkingen: