vrijdag, april 22, 2005

Bekend Shakespeare-portret blijkt namaak

Deskundigen van het Britse National Portrait Gallery zijn tot de conclusie gekomen dat een van de bekendste portretten van William Shakespeare nep is en dateert van ruim tweehonderd jaar na de dood van de toneelschrijver. Bij een analyse is diep verankerd in het doek chromaatgele verf van rond 1814 aangetroffen.
"We denken nu dat het portret stamt uit de periode van rond 1818 tot 1840, precies de tijd toen er een opleving was in de belangstelling voor Shakespeares toneelstukken", zei Tarnya Cooper, curator 16de eeuw van de National Portrait Gallery, donderdag.
Dat het zogenoemde Flower-portret veel later werd gemaakt dan in 1609, het jaartal dat erop staat, werd al langer vermoed. Shakespeare overleed in 1616. Het Flower-portret blijkt over een religieuze voorstelling, van Madonna met kind, heen te zijn geschilderd. Het doek is genoemd naar een van de gewezen eigenaars, Sir Desmond Flower. Die schonk het aan de Royal Shakespeare Company, die het nog altijd bezit. Het portret is veelvuldig gereproduceerd en staat vaak op het omslag van werken van Shakespeare.
(Bron)

Geen opmerkingen: