zondag, april 17, 2005

Rellen rond Feyenoord-Ajax

ROTTERDAM - De voetbaltopper Feyenoord-Ajax is zondag ontsierd door rellen buiten het stadion in Rotterdam. Onder de politie vielen zeven gewonden, terwijl minstens drie supporters gewond raakten, onder wie één ernstig. De politie arresteerde 43 mensen. Het treinverkeer rond Rotterdam raakte deels ontregeld.
De rellen begonnen al voor de wedstrijd, toen een trein met enkele honderden Ajax-fans bij station Rotterdam-Zuid werd stilgezet. Feyenoord-aanhangers die de trein in de gaten kregen, wilden daarop met de Ajax-fans op de vuist.
De mobiele eenheid voerde charges uit om de supporters uit elkaar te krijgen. De trein reed vervolgens een paar honderd meter door naar station Stadion. Daar werden de Ajax-aanhangers opgevangen in de speciale supporters-corridor. Ze mochten het stadion niet in.
Burgemeester Opstelten stuurde de supporters vervolgens terug naar Amsterdam vanwege de vernielingen in de trein. Hij deed dat ook met een tweede trein die nog op weg was naar het stadion. De driehoek politie-burgemeester-justitie besloot de Ajax-fans terug te laten reizen met bussen omdat de trein niet meer kon rijden.
De volgende rellen begonnen net na de wedstrijd. Op dat moment waren nog niet alle Ajax-fans in de bus op weg naar Amsterdam. De ongeveer 150 overgebleven fans werden belaagd door Feyenoord-aanhangers waarbij ze onder meer werden bekogeld met stenen. De ME voerde charges uit om de boel tot rust te krijgen.
De tweede supporterstrein kwam tot station Rotterdam-Noord en reed vanaf dat punt op bevel van burgemeester Opstelten terug. Door vernielingen kwam de trein echter niet verder dan Nieuwerkerk aan den IJssel.
De ongeveer achthonderd Ajax-supporters stapten daar uit en werden vervolgens door opgetrommelde politie en ME in bedwang gehouden in afwachting van bussen die hen naar Amsterdam moesten vervoeren. Ongeveer driehonderd van deze fans keerden op eigen gelegenheid terug naar huis. De rest werd in bussen vervoerd.
Door de stilstaande voertuigen, de rellen en vernielingen aan het spoor was over de betrokken trajecten urenlang geen treinverkeer mogelijk. Reizigers van Rotterdam naar Dordrecht en Gouda hadden te maken met vertragingen. Deze duurden tot diep in de avond.
De aankomst van de fans in Amsterdam verliep vrij rustig. De politie nam van alle supporters de identiteit op. Tien van de 43 arrestanten zaten zondagavond nog vast.
Risicowedstrijden in het betaald voetbal moeten voortaan zonder 'uitpubliek' worden gespeeld, reageerde het CDA zondag naar aanleiding van de rellen. Bovendien moet er bij dergelijke wedstrijden een treinverbod komen voor supporters van de bezoekende club, zei Tweede-Kamerlid Atsma van het CDA.
(Bron)

Geen opmerkingen: