donderdag, mei 05, 2005

Duizenden op de vlucht in Zuid-Sudan na aanvallen Ugandese rebellen

Duizenden Sudanezen zijn de afgelopen maanden op de vlucht geslagen na aanhoudende wrede aanvallen van rebellen van het Ugandese Verzetsleger van de Heer (LRA) op hun dorpen in Zuid-Sudan. Dat heeft de missie van de Verenigde Naties in Zuid-Sudan woensdag gezegd. Volgens de vluchtelingen, die zijn opgevangen in kampen van de VN, zijn de LRA-rebellen verschillende keren hun dorpen binnengevallen, waarbij ze dorpelingen in stukken hakten, hun lippen afsneden, huizen in brand staken en oogsten vernietigden.
De nieuwe geweldsgolf in Zuid-Sudan valt samen met de stationering van een tienduizend man sterke VN-vredesmacht in het gebied, die moet toezien op het verdrag dat de regering in Khartoem en Sudanese rebellen begin dit jaar na 21 jaar oorlog sloten. Formeel hebben de vredesmilitairen geen mandaat om het Ugandese LRA aan te pakken, maar als ze bedreigd worden door de rebellen zullen ze zeker in actie komen, aldus een woordvoerder van de vredesmacht UNMIS.
Het LRA vecht al achttien jaar lang tegen de Ugandese regering en heeft Zuid-Sudan meer dan eens als uitvalsbasis gebruikt. Volgens een rapport van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft het conflict in Uganda al aan zeker twaalfduizend mensen het leven gekost en hebben de rebellen in bijna twee decennia zeker twintigduizend kinderen ontvoerd, die in het leger worden misbruikt als kindsoldaten of seksslaven.
De aanvallen van het LRA hebben zich de laatste maanden geconcentreerd op de oostelijke oevers van de Nijl in Noord-Uganda en Zuid-Sudan. Sinds begin dit jaar zijn zeker vierduizend Sudanezen op de vlucht geslagen voor het geweld van het LRA.
(Bron)

Geen opmerkingen: