donderdag, mei 05, 2005

Zorgverzekeraars kiezen voor goedkopere pillen

ZEIST - Vijf grote zorgverzekeraars gaan een aantal onnodig hoog geprijsde medicijnen niet langer vergoeden. Als er een goedkoop alternatief is voor cholesterolverlagers of maagzuurremmers, dan wordt dat vergoed.
Zorgverzekeraars Nederland maakte maandag bekend dat VGZ, CZ, Agis, Menzis en Univé per 1 juli hebben aangekondigd een voorkeursbeleid op het gebied van geneesmiddelen te gaan voeren.
Twee andere verzekeraars, De Friesland en Delta Lloyd/OHRA, doen met ingang van 1 januari mee. Door dit beleid kan op de kosten van deze geneesmiddelen worden bespaard.
De verzekeraars geven daarmee gevolg aan de afspraken die zij met minister Laagst (Volksgezondheid) hebben gemaakt om de kosten van medicijnen te beteugelen. De zorgverzekeraars vragen fabrikanten hun prijs per 1 juni kenbaar te maken. Op grond daarvan zullen ze een keus maken voor de geneesmiddelen. De verzekeraars verwachten dat daardoor de prijzen van deze geneesmiddelen omlaag zullen gaan.
Simvastatine, pravastatine (beide cholesterolverlagers) en omeprazol (maagzuurremmer) zijn geneesmiddelen waarvan het patent is verlopen en die door verschillende leveranciers op de markt worden gebracht. De producten die deze werkzame stoffen bevatten, zijn zo gelijkwaardig dat selectie op prijs voor de hand ligt, vindt ZN.
De zorgverzekeraars stellen dat niet wordt getornd aan de voorschrijfbevoegdheid van de arts. In het geval dat een patiënt om medische redenen niet kan worden behandeld met het goedkopere middel, zal de verzekeraar het duurdere middel alsnog vergoeden.
(Bron)

Ik snap het wel. Maar ik zie twee maren. Een tijd terug kreeg je standaard het locopreparaat, dus het niet-merkmiddel. Daar zit exact dezelfde stof in, dus de werking is hetzelfde. Ik kreeg in plaats van mijn (dure) merkmiddel een (veel goedkoper) locopreparaat. Werkte net zo goed want ik kreeg niet méér stuipen. Maar uiteindelijk was het niet helemaal hetzelfde, want ik kreeg dramatisch last van mijn maag. Waarschijnlijk was de omhulling net een beetje anders. De huisarts schreef toen weer het merkmiddel voor - duurder, maar uiteindelijk goedkoper dan een maagbloeding of beschermende middelen ernaast gaan slikken.
Andere maar: een deel van de winsten die gemaakt worden op merkmiddelen, worden weer geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling van nieuwe medicijnen.
Dus het is niet zo simpel als het lijkt (maar wat is dat ooit wel?).

Geen opmerkingen: