zondag, mei 01, 2005

Japan: stropdas af tegen broeikaseffect

Ministers en medewerkers van de Japanse regering gaan zich in de zomermaanden minder formeel kleden in de hoop daarmee een bijdrage te leveren aan de bestrijding van het broeikaseffect. Dat heeft het kabinet zondag besloten.
Op grond van de nieuwe maatregel moeten regeringsleden in de in Japan broeierige maanden juni tot en met augustus zonder colbert en stropdas op vergaderingen en persconferenties verschijnen. De regering hoopt daarmee voor de Japanse zakenwereld een voorbeeld te stellen dat het gebruik van de airconditioning moet verminderen en zo de uitstoot van broeikasgassen omlaag moet brengen. De ministers en andere functionarissen zullen zich op bezoek in het buitenland of bij besprekingen met buitenlandse delegaties wel netjes kleden.
Het is de vraag of de maatregel gaat helpen. Zowel in de Japanse politiek als in het bedrijfsleven wordt erg gehecht aan nette kleding. Japanners zijn gewend in de zomermaanden gewoon te zweten in hun pakken en alleen hun hoofd wat af te vegen met een doekje.
(Bron)

Geen opmerkingen: