zondag, mei 01, 2005

Wetswijziging bedreigt carnavalsoptochten en corso's

Een wetswijziging die zondag in gaat, kan het einde betekenen voor carnavalsoptochten, corso's en dance-parades. Vanaf zondag 1 mei is het verboden om personen in of op aanhangers achter motorvoertuigen of bromfietsen te vervoeren. Ook mag je niet meer zitten in de open of gesloten laadruimten van deze voertuigen.
De 'minister van optochten' in Den Bosch, Ria Wijga, vreest dat de wetswijziging 'heel veel impact' zou kunnen hebben. Ze is bang dat in het ergste geval de carnavalsoptochten niet meer door kunnen gaan. Maar ze vertrouwt op de bestaande afspraken met het Bossche gemeentebestuur: "De afspraak is dat voor carnaval nooit vergunningen worden aangevraagd". "Carnaval wordt in 'Oeteldonk' in feite gedoogd" , zegt Wijga.
"Deze wetswijziging leidt tot een afkalving van de leefbaarheid in dorpen." Dat zegt Jan Wigbaldus, voorzitter van de Vereniging Kleine Dorpen Groningen. Hij geeft het voorbeeld van een jeugdteam van een voetbalclub dat kampioen is geworden en gehuldigd wordt met een rondrit op een boerenkar door het dorp.
Door de wetswijziging is de bestuurder voortaan verantwoordelijk als er een van de kinderen 'afkiept', aldus Wigbaldus. Hij vreest ook dat zo'n spontane rondrit 'nauwelijks verzekerbaar' zal blijken.
Uitzondering op de wetswijziging zijn naast ambulances en dierenambulances, ook de voertuigen voor rolstoelvervoer. Voor evenementen en optochten moeten de deelnemers een vergunning of ontheffing van de gemeente aanvragen.
(Bron)

Geen opmerkingen: