vrijdag, mei 20, 2005

Grote financiële nood bij ambulancediensten

DEN HAAG - Ongeveer 60 procent van de Nederlandse ambulancediensten dreigt in grote financiële problemen te komen. Het is niet uitgesloten dat personeel op straat komt te staan. Dat heeft secretaris I. Sjerps van de werkgeversorganisatie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) donderdag gezegd.
Alle gemeentelijke ambulancediensten dreigen volgens haar genekt te worden door een dure pensioenregeling waarbij werknemers kunnen stoppen met werken als ze 55 jaar oud zijn. De vakbonden willen niet akkoord gaan met afschaffing van deze regeling.
Dit is een van de hete hangijzers in de onderhandelingen voor de CAO voor gemeenteambtenaren. De particuliere ambulancediensten kennen een minder ruime regeling. Werknemers gaan daar met 59 jaar met vervroegd pensioen.
Het ministerie van Volksgezondheid gaf de gemeentelijke ambulancediensten tot 1 januari van dit jaar een vergoeding om de extra kosten voor de pensioenregeling te dekken. Het bouwt die regeling de komende drie jaar geleidelijk af.
Volgens Sjerps leidt dat onherroepelijk tot grote problemen. "De eerste bedrijven komen al in financiële nood. Dat is bijvoorbeeld het geval in Gelderland, Utrecht en het oosten van het land. Maar de komende jaren worden de problemen nog veel groter", voorspelt Sjerps.
De onderhandelingen met de vakbonden over een nieuwe CAO voor gemeenteambtenaren zijn kort geleden vastgelopen. De VNG hoopt dat de bonden bijdraaien en dat het ministerie van Volksgezondheid de ambulancediensten te hulp schiet. Volgens een woordvoerder van het ministerie is hier echter geen reden toe.
CNV Publieke Zaak wijst erop dat de ambulancediensten een gemeentetaak zijn. Het is aan de gemeenten daarvoor geld uit te trekken. De VNG moet bij de politiek zijn, want de huidige situatie is het gevolg van politiek beleid, aldus de vakbond. De bond vraagt zich bovendien af waar de VNG vandaan heeft dat 60 procent van de ambulancediensten in de financiële problemen dreigt te komen.
(Bron)

Geen opmerkingen: