Zuurstofgenerator ISS total loss
AMSTERDAM - Het internationale ruimtestation ISS zit sinds 14 mei zonder zuurstofgenerator. Ook zonder de Russische Elektron heeft de bemanning genoeg zuurstof aan boord om te overleven tot de volgende bevoorradingsmissie. Dat meldt Kennislink.
Elektron, het Russische apparaat dat het ISS van verse zuurstof voorziet, vertoont al maanden kuren. Op zaterdag 14 mei hield de generator er weer eens mee op, en de verse bemanning onder leiding van Sergei Krikalev krijgt hem niet meer aan de praat. De missieleiding op aarde maakte bekend dat Elektron als verloren wordt beschouwd. De ISS-bemanning moet zien te overleven op lucht uit blik.
Voorlopig kan de tweekoppige bemanning van het ruimtestation rustig ademhalen. In de verschillende compartimenten van het ISS is ruim voldoende zuurstof om het zo'n 140 dagen uit te houden De Amerikaanse Quest-luchtsluis bevat zuurstof voor de komende 100 dagen. Aan boord van een Progress-vrachtschip, dat aan het station is gekoppeld is, is zuurstof voor een week en de bemanningsleden hebben ook luchtmaskertjes zoals in verkeersvliegtuigen worden gebruikt als de cabinedruk wegvalt.
Krikalev, de huidige missie-commandant, liet in februari voor zijn vertrek naar het ISS al weten dat het ISS de voorraden en faciliteiten niet heeft om langer dan een maand 9 bewoners te huisvesten. Hij was vooral bezorgd over de gezondheid van de astronauten. Ruimtevaarders hebben regelmatig lichaamsbeweging nodig, anders verzwakken hun hart en botten in de micro-zwaartekracht. Het ISS heeft volgens Krikalev de faciliteiten niet om 9 bewoners (2 ISS-bewoners en de zevenkoppige shuttle-bemanning) gedurende langere tijd in conditie te houden.
Nu de zuurstofgenerator het ook nog eens laat afweten is het ISS wel een erg krakkemikkige schuilplaats; voor negen man heeft het station maar een maand zuurstof aan boord in plaats van de 140 dagen die het twee astronauten in leven kan houden. Mocht de Discoverybemanning in het ISS gaan schuilen, dan komen de astronauten zuurstof tekort. NASA heeft nog niet laten weten hoe ze dat probleem op wil lossen. De eerst geplande bevoorradingsmissie (op de Discovery-vlucht na) vindt pas medio augustus plaats.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten