Indonesië start inentingscampagne tegen polio
Indonesië is dinsdag een campagne begonnen om meer dan zes miljoen kinderen in de hoofdstad Jakarta en twee aangrenzende provincies in te enten tegen polio. De virusziekte, ook wel kinderverlamming genoemd, heeft in het land voor het eerst sinds tien jaar weer de kop opgestoken.
In Indonesië is ongeveer 80 procent van de bevolking tegen polio gevaccineerd, maar in sommige delen van het land is de vaccinatiegraad veel lager. Sinds de ziekte vorige maand in West-Java uitbrak zijn zestien gevallen geconstateerd. Daarvoor dateerde het laatste geval van 1995.
De kinderen kregen enkele druppels van het vaccin in de mond gespoten. Medewerkers gaven de kinderen ballonnen en koekjes en doopten een vinger in inkt. In de middag gingen vaccinatieteams rond door de stad om kinderen die nog niet gevaccineerd waren alsnog het vaccin toe te dienen. Volgende maand wordt een tweede vaccinatieronde gehouden.
Het poliovirus verspreidt zich via uitwerpselen in water. Het tast het zenuwstelsel aan en kan verlamming, spieratrofie, misvorming en soms de dood veroorzaken. De autoriteiten vermoeden dat het virus Indonesië is binnengebracht door iemand die in Saudi-Arabië gewerkt heeft of op bedevaart is geweest. De oorsprong van de Indonesische uitbraak zou in Nigeria liggen, waar de vaccinatie tegen polio in 2003 enkele maanden heeft stilgelegen nadat radicale islamitische predikers de inentingen hadden afgeschilderd als een Amerikaans complot om moslims onvruchtbaar te maken of met aids te besmetten.
In Jemen zijn sinds april 179 gevallen van polio geconstateerd, waarvan 71 binnen een week. De Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties heeft dat dinsdag bekendgemaakt. Volgens David Heyman, hoofd van de afdeling poliobestrijding bij de WHO, zal de uitbraak door een inentingscampagne snel onder controle zijn gebracht.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten