Verhuurder Amsterdam milder voor wanbetaler
De gemeente Amsterdam is een proef begonnen om het aantal mensen dat uit huis wordt gezet wegens achterstallige betalingen, terug te dringen. De gemeente hoopt dat minder mensen hierdoor dakloos worden en een beroep moeten doen op de maatschappelijke opvang. De verhuurders gaan onder meer in gesprek met de bewoner als deze uitgezet dreigt te worden.
Volgens de gemeente worden elk jaar ongeveer 1300 mensen in de hoofdstad uit hun woning gezet, van wie negentig procent kampt met een huurschuld. Het gaat vooral om alleenstaande mannen, alleenstaande vrouwen met kinderen en mensen met een laag inkomen. De pilot 'Er op af' moet hier verandering in brengen.
Uit onderzoek van de GGD blijkt dat de helft van de huisuitzettingen plaatsvindt zonder dat persoonlijk contact tussen huurder en verhuurder is geweest, zegt Amsterdam. De GGD heeft de gemeente geadviseerd het contact te intensiveren. Naar aanleidingen van het gesprek zouden dan passende maatregelen genomen kunnen worden.
De proef, waaraan naast woningcorporaties deurwaarders, gemeenteambtenaren en instellingen voor maatschappelijke dienstverlening aan deelnemen, loopt in vier Amsterdamse stadsdelen. Als blijkt dat de nieuwe aanpak geslaagd is, wordt deze volgend jaar in de gehele stad ingevoerd.
(Bron)
En wat gebeurt er dan concreet? Want alleen een gesprek genereert geen centen lijkt me.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten