zaterdag, juni 04, 2005

Bot vraagt Belgische ambassadeur om opheldering

DEN HAAG - Het kabinet vindt de manier waarop de Belgische minister van Buitenlandse Zaken De Gucht zich over premier Balkenende heeft uitgelaten, onacceptabel. Minister Bot van Buitenlandse Zaken zal maandag de Belgische ambassadeur ontbieden voor opheldering. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft dat zaterdag gezegd.
De Gucht noemde in een interview met de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws Balkenende onder meer "een mix van Harry Potter en brave stijfburgerlijkheid". De Gucht heeft inmiddels schriftelijk tegenover Balkenende verklaard dat zijn woorden niet correct zijn weergegeven. Niettemin blijft het kabinet bij de kwalificatie 'onacceptabel'.
In het interview spuit De Gucht vooral kritiek op de Nederlandse regeringscampagne voor de Europese grondwet. Het "tart elke verbeelding" hoe slecht de grondwet in Nederland is verkocht, aldus de Belgische bewindsman. Tegelijkertijd wijst hij erop dat de publieke opinie in Nederland "heel vluchtig en onberekenbaar is".
Dat bleek volgens hem bij de snelle opkomst van Pim Fortuyn een paar jaar terug. Daarna koos Nederland voor Balkenende, "een man in wie ik geen spoortje charisma kan ontwaren", aldus de Belgische minister. De Gucht, een liberaal, sprak een week geleden nog een VVD-congres in Groningen toe over de grondwet.
Tweede-Kamerlid Van Baalen (VVD) ziet geen aanleiding om zijn politieke geestverwant De Gucht op het matje te roepen als deze de gewraakte uitspraken ontkent. "We moeten niet overreageren en geen lange tenen hebben." Van Baalen wijst op de vriendschappelijke banden tussen Nederland en Belgiƫ. Die kunnen volgens hem tegen een stootje. "Dit lijkt me een storm in een glas water."
SP-Tweede-kamerlid Van Bommel noemt de uitspraken die De Gucht gedaan zou hebben "niet gebruikelijk in het diplomatieke verkeer". Als De Gucht echter zegt ze niet te hebben gedaan, is wat Van Bommel betreft "de kous af". "Ik denk dat Balkenende zich overgevoelig toont. Dat is contraproductief."
(Bron)

Geen opmerkingen: