zaterdag, augustus 27, 2005

Finland ontdekt mogelijk geval van vogelgriep

HELSINKI - In Finland is mogelijk een geval van vogelgriep ontdekt. In de noordelijke stad Oulu zijn een aantal zieke en dode zeemeeuwen gevonden die mogelijk besmet waren met het virus.
Of dat werkelijk zo is en of het om de gevaarlijke H5N1-variant gaat, moet verder onderzoek uitwijzen. De definitieve uitslag wordt binnen enkele weken verwacht, meldde het Finse ministerie van Landbouw vrijdag.
"Wij denken op dit moment dat als het om vogelgriep gaat, het een laag ziekteverwekkende variant is", zei woordvoerdster. "Eerst willen we zekerheid krijgen om welk type virus het gaat en dan onderzoeken we andere wilde vogels in het gebied". Volgens de zegsvrouw zijn er geen pluimveebedrijven in de wijde omgeving.
Trekvogels hebben het virus de afgelopen maanden vanuit Zuidoost-Azië via Siberië en Kazachstan westwaarts verspreid. Het ging daarbij om de gevaarlijke H5N1-variant, die ook op mensen kan worden overgedragen en tot de dood kan leiden.
Finland is lid van de Europese Unie. De EU heeft de afgelopen tijd maatregelen genomen om een gevreesde uitbraak van de vogelgriep te voorkomen. In Nederland geldt sinds anderhalve week een ophokplicht voor commerciële pluimveebedrijven. De WHO heeft er bij regeringen op aangedrongen om grote voorraden medicijnen tegen vogelpest op te bouwen.
(Bron)

Geen opmerkingen: